Marko Kalpurnije Bibul

(Preusmjereno sa stranice Marcus Calpurnius Bibulus)

Marko Kalpurnije Bibul (Marcus Calpurnius Bibulus, ? - 48. pne.) bio je rimski političar iz doba kasne Republike, poznat kao konzulski kolega, ali i jedan od najljućih neprijatelja Julija Cezara.

Bibul je bio oženjen za Porciju, kćer Katona Mlađeg, vođe optimata u Senatu, te se priključio njegovoj stranci. Godine 60. pne. je izabran za konzula zajedno sa Julijem Cezarom, koji je pripadao stranci populara i iza koga je stajao moćni Prvi trijumvirat. Kada su godine 59. pne. preuzeli dužnost, među njima je odmah došlo do sukoba. Njegov pokušaj da vetom spriječi podjelu zemlje u Kampaniji Pompejevim veteranima je doveo do verbalnih i fizičkih napada od strane Pompejevih i Cezarovih pristaša. Bibul je bio prisiljen ostatak mandata provesti u vlastitoj kući, navodno da bi "proučavao nebeska znamenja"; u stvarnosti je Cezar vladao sam, a Rimljani u šali govorili da se godina 59. pne. umjesto "godine konzulstva Cezara i Bibula" treba zvati "godina konzulstva Julija i Cezara".

Bibul je ponovno stekao uticaj kada se 53. pne. raspao Trijumvirat, a Cezar i Pompej postali suparnici. Nakon nereda izazvanih ubistvom popularskog vođe Klodija, Bibul je pomogao Pompeju da godine 52. pne. preuzme konzulstvo bez kolege. Godine 51. pne. imenovan je guvernerom Sirije, ali je izazvao nezadovoljstvo među tadašnjim trupama preuzevši za sebe zasluge za pobjedu izvojevanu prije vlastitog dolaska samu provinciju.

Kada je izbio građanski rat, Bibul je ostao vjerni Pompejev sljedbenik. Godine 48. pne. je sa svojom flotom na Jadranu razbio Cezarovu , odsjekavši Cezarovu vojsku na Balkanu od logističke baze u Italiji, iako to niej spriječilo Cezara da odnese pobjedu kod Farsala. Bibul je umro iste godine.

Prije nego što se oženio za Porciju, Bibul je bio oženjen s historiji nepoznatom Rimljankom, s kojom je imao tri sina. Dva sina su ubijena u Egiptu od strane pristaša Aulus Gabinius|Aula Gabinija, a treći je kasnije postao carski funkcionar Lucije Kalpurnije Bibul.

Prethodi:
Lucius Afranius i Quintus Caecilius Metellus Celer
Konzul Rimske Republike
zajedno sa Gajem Julijem Cezarom
59. pne.
Slijedi:
Lucius Calpurnius Piso Caesoninus i Aulus Gabinius