Marceljani (Marciljani) naselje je u Republici Hrvatskoj, u sastavu Grada Labina, Istarska županija.

Marceljani
Marceljani na mapi Hrvatske
Marceljani
Marceljani
Marceljani na karti Hrvatske
Županija Istarska županija
Općina/Grad Labin
Geografske koordinate
 - z. š. 45.104 N
 - z. d. 14.093 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 162
 - Broj domaćinstava 63
Pošta 52220 Labin
Pozivni broj +385 052
Autooznaka PU

Zemljopisni položaj uredi

Naselje se nalazi oko 3 km od centra Labina i oko 8 km od Rapca, u istočnoj Istri. U novije doba, od nastanka Republike Hrvatske, naselje je preimenovano u Marceljani (čak i Marčeljani). Čak i unutar ovoga maloga naselja, postoji nekoliko prepoznatljivih dijelova. Tako se za pojedine dijelova naselja koriste nazivi poput: Tomažići, Markulini, Blaškovići, Faraguni, Dragari, Bohki, Floki, Juraji itd.

Naselje obiluje i šumama u kojima se mogu pronaći šparuge i raznovrsne gljive. Naselja koja okružuju Marciljani su: Cere, Veli Golji, Pustić, Becići (Bečići) i Vinež.

Stanovništvo uredi

Naselje je prvotno nakon reforme lokalne samouprave nastankom Republike Hrvatske bilo dio Općine Sveta Nedelja, da bi desetak godina kasnije se pripojilo Gradu Labinu. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, naselje je imalo 192 stanovnika.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2011.[1]


Gospodarstvo uredi

U gospodarskom smislu Marciljani nemaju veću važnost jer su stambeno naselje. Ipak, sadrže primjerice određene privatne turističke kapacitete, stolariju, zubotehnički laboratorij.

Znamenitosti uredi

U predjelu Bohki nalazi se spomen obilježje Griža. Na tom je mjestu 1942. održan povijesni sastanak Komunističke partije Hrvatske i Komunističke partije Italije o borbi protiv fašizma u sklopu Narodnooslobodilačke borbe (NOB).

Izvori uredi