Marat/Sade

(Preusmjereno sa stranice Marat/Sade (drama))

Die Verfolgung und Ermordung Jean Paul Marats dargestellt durch die Schauspielgruppe des Hospizes zu Charenton unter Anleitung des Herrn de Sade (sh. Progon i ubistvo Jean Paul Marata u izvedbi glumaca iz azila u Charentonu u režiji gospodina de Sadea), poznatija pod skraćenim naslovom Marat/Sade je drama švedsko-njemačkog pisca Petera Weissa objavljena 1963. i premijerno izvedena 1964. godine. Radnja, dijelom temeljena na stvarnim događajima, je smještena u Charentonsku umobolnicu 1808. godine i prikazuje kako tamošnji pacijenti pod vodstvom zloglasnog pisca markiza de Sade glume u predstavi kojom se rekonstruira ubistvo revolucionarnog vođe Jean-Paula Marata koje se zbilo petnaest godina ranije. Drama je dijelom "drama u drami", odnosno metafikcija, a dijelom politička alegorija, s obzirom da glumci, koji bi događaje trebali prikazati u skladu sa službenim stavom tadašnje Napoleonove vlasti, koriste svaku priliku za subverzivne skretanje od zadanog teksta.

Marat/Sade
slijeva nadesno: Trevor Murphy, Greg Wall, Leanne Fonteyn i Von Rae Wood u predstavi koju je 2000. godine postavio Brad Mays za losanđeleski Theatre of NOTE
Opće informacije
AutorPeter Weiss
Žanrdrama uz muziku
Jeziknjemački
Informacije o premijeri
Premijera29. 4. 1964 (1964-04-29)
Schillertheater, Berlin, Zapadna Njemačka
Lica

Godine 1964. je znameniti režiser Peter Brooke u Londonu postavio verziju na engleskom, koju je kasnije prikazao na Broadwayu i sa njom osvojio nagradu Tony. Godine 1967. je na osnovu nje režirao i istoimeni film.

Vanjske veze uredi