Maracaibo (jezero)

Jezero Maracaibo (španjolski: Lago de Maracaibo) je veliko jezero na sjeverozapadu Venecuele. U neku ruku ono je zaljev jer je na sjeveru preko tjesnaca Tablazo povezana s Venezuelanskim zaljevom i Karipskim morem.

Maracaibo
Karta Maracaiba
Lokacija
PoložajKaribi
Države Venecuela
Koordinate09°48′″N71°36′″W
Hidrografija
VrstaPrimorsko jezero
Površina13.300 km²
Volumen280 km³
Aps. visinam
Dužina99 km
Širina67 km
Dubina60 m
Hidrologija
PritokeCatatumbo, Chama, Motatán
OdljevAtlantski ocean

Hidrografija uredi

Jezero Maracaibo je najveće prirodno jezero u Južnoj Americi, koje pokriva površinu od oko 13.300 km².[1] Jezero se proteže prema jugu nekih 210 km od Venezuelanskog zaljeve, do najveće širine od 121 km.[1] U jezero uviru brojne rijeke od kojih je najznačajnija Catatumbo, žila kucavica za proizvode iz unutrašnjosti i kolumbijsko-venecuelanske visoravni.

Vode jezera su u južnom dijelu slatke, ali su na sjeveru bočate (slane) zbog jačeg utjecaja plime. Jezero je prilično plitko, osim na jugu, gdje je okruženo močvarnim nizinama.[1] Dugi niz godina pličina na ušću jezera u more, široka nekih 26 km, ograničavala je plovidbu brodova s gazom većim od četiri metra. Nakon intenzivnog jaružanja dna jezera koje je počelo od 1930-ih povećana je dubina na 8 m, nakon tog je 1957. taj kanal učvršćen 3 km dugim kamenim lukobranom, a njegova dubina povećana na 11 m, tako da danas u jezero mogu uploviti i veliki prekooceanski brodovi i tankeri.[1]

 
Most General Rafael Urdaneta, preko tjesnaca kod grada Maracaibo

Bazen Jezera Maracaiba je jedno od najbogatijih područja na svijetu po količinima nafte i prirodnog plina.[1] Prve bušotine na jezeru izbušene su još 1917. godine, a danas se eksploatacijsko polje prostire duž pojasa od 105 km na istočnoj obali, koja se širi do 32 km u vode jezera. Tako da je površina jezera izbrazdana cjevovodima, koji transportiraju naftu u rezervare na kopnu.

Bazen Jezera Maracaiba daje oko dvije trećine od ukupne venecuelanske naftne proizvodnje. Ekspoataciju nafte pokrenule su velike američke, britanske i holandske kompanije, ali je 1975. eksploatacija nafte nacionalizirana.[1]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Lake Maracaibo (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 23. 9. 2012. 

Vanjske veze uredi