Maréchal de France

Maršal Francuske (francuskiː Maréchal de France) je vojno odlikovanje u Francuskoj. Iako se ne radi o vojnom činu, ova počast dodjeljuje se generalima koji su ostvarili izvanredne uspjehe. Odlikovanje je bio dio titula kojima su se odlikovali Državni velikodostojnici francuske Krune tokom Ancien Régimea i Burbonke restauracije, odnosno Velikodostojnici Carstva tokom Prvog Carstva (tada je službeni naziv titule bio Maršal Carstva).

Suvremeni izgled žezla koje dobivaju Maršali Francuske.

Maršal Francuske obilježava se sa sedam zvjezdica. Nositelj odlikovanja dobiva i žezlo plave boje sa zlatnim zvijedicama, koje su ranije bili fleurs-de-lis (tokom Ancien Régimea), odnosno orlovi (tokom Prvog Carstva). U žezlo je ugravirana latinska poruka Terror belli, decus pacis, koja prevedena znači Strah u ratu, ornament u miru.

Današnje odlikovanje izvedeno je iz titule marescallus Franciae, koju je Philippe II. August stvorio kako bi odlikovao vojskovođu Albérica Clémenta. Titula je opstala sve do 1793. kada ju je Narodni konvent, sukladno revolucionarnim idealima, ukinuo. Kada je Napoleon Bonaparte osnovao Prvo Carstvo, te iste 1804. godine vraćena je i titula, ali pod naslovom Maréchal d'Empire te je bila jedna od najuglednijih titula tokom Prvog Carstva. Napoleon je imenovao ukupno 26 Maršala Carstva. Burbonska restauracija dovela je do promjene imena titule, odnosno vraćanja starog, prednapoleonskog imena, a isto je zadržao i Napoleon III. tokom Drugog Carstva. Vlasti Treće Republike nisu koristile titulu sve do kraja Prvog svjetskog rata, kada je obnovljena kako bi se odlikovali uspješni generali, no obnovljena je, sada po prvi puta, kao vojno odlikovanje, a ne čin. Indirektna posljedica ovoga bila je i da je Philippe Pétain, kojemu je odlikovanje dodijeljeno zbog vođenja Prvog svjetskog rata, zadržao isto i nakon što su mu oduzeti svi službeni činovi. Danas, odlikovanje se može dodijeliti samo onom vojnom zapovjedniku koji se istaknuo uspjesima u ratu.

Posljednji živući Maršal Francuske bio je Alphonse Juin, kojemu je odlikovanje dodijeljeno 1952., a koji je umro 1967. godine. Posljednja osoba koja je odlikovana kao Maršal Francuske bio je Marie Pierre Kœnig, kojega je predsjednik Mitterand odlikovao posthumno 1984. godine.

Postoji i viša titula od Maršala Francuske, ona Maršala-Generala, ali ona je dodijeljena samo šest puta u povijesti Francuske, sve tokom perioda monarhističke Francuske.