Manije Valerije Maksim Korvin Mesala

Manije Valerije Maksim Korvin Mesala (Manius Valerius Maximus Corvinus Messalla) bio je rimski vojskovođa i političar koji je živio i djelovao u doba prvog punskog rata. Izabran za konzula godine 263. pne. Te je godine zajedno s kolegom Manijem Otacilijem Krasom poduzeo veliki pohod na Siciliju kako bi razbio sirakuško-kartaginsku opsadu. Pohod je doživio veliki uspjeh - ne samo da je razbijena opsada Mesane, nego je čak 60 sicilijanskih gradova priznalo rimsku vlast. Zbog toga je sirakuški tiranin Hijeron sklopio s Rimljanima mir, odnosno savez koji će potrajati do kraja njegovog života i koristiti objema gradovima.[1] Za svoje je dostignuće Manije Valerije nagrađen trijumfom De Paeneis et Rege Siculorum Hierone.

Pobjeda kod Mesane mu je dala cognomen Mesala (Messalla), koji će u njegovoj porodici ostati sljedećih 800 godina. Kako bi dodatno obilježio svoju pobjedu, dao ju je oslikati na zidu Curije Hostilije, a što je prvi primjer historijske freske u Rimu.

Mesala je godine 252. pne. postao cenzor, te je dao degradirati 400 vitezova zbog toga što nisu vršili svoju dužnost na Siciliji.

Izvori uredi

  1. Polybius, 1:17.6
Prethodi:
Appius Claudius Caudex i Marcus Fulvius Flaccus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Manijem Otacilijem Krasom
263. pne.
Slijedi:
Lucius Postumius Megellus i Quintus Mamilius Vitulus