Manifesto (film)

Manifesto je američki igrani film snimljen 1988. godine u režiji i po scenariju Dušana Makavejeva. Predstavlja slobodnu adaptaciju Pour une nuit d'amour, novele francuskog pisca Emilea Zole, a po žanru je mješavina drame i crne komedije. Radnja je smještena u fiktivnu centralnoevropsku zemlju početkom 1920-ih, odnosno gradić koji namjerava posjetiti autoritarni monarh, a kome lokalni revolucionari pripremaju atentat. Protagonistica, čiji lik tumači danska glumica Camilla Søeberg je lokalna djevojka čiji burni ljubavni život i strast koju izaziva među mještanima poremete revolucioanrne planove.

Manifesto
RežijaDušan Makavejev
ProducentYoram Globus
Menahem Golan
ScenarioDušan Makavejev
PredložakPour un nuite d'amour; autor:
Emile Zola
Uloge
FotografijaTomislav Pinter
StudioCannon Group
DistribucijaCannon Film Distributors
Datum(i) premijere
3. 8. 1988 (1988-08-03) (Francuska)
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod70.060 $

Manifesto je snimljen na lokacijama u tadašnjoj Jugoslaviji, gdje se Makavejev vratio nakon dugog odsutstva i neposredno nakon što je njegov kontroverzni film WR: Misterije organizma bio izašao iz humora. Makavejev je u svome scenariju Zolin predložak napunio brojnim referencama na historiju Jugoslavije i komunizma, odnosno svoje omiljene teme o odnosu seksa i revolucije. Kritičari, međutim, sa njime nisu bili naročito oduševljeni te je završio kao jedan od njegovih opskurnijih naslova. Simon Callow, britanski glumac koji tumači šefa policije, se za vrijeme snimanja stalno svađao sa Makavejevom i o svojim traumatičnim iskustvima napisao knjigu Shooting an Actor.

Zolin je predložak prije toga bio dva puta ekraniziran u Francuskoj - kao istoimeni nijemi film 1923. i istoimeni zvučni film 1947. godine.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi