Mandingo (film)

Za ostale upotrebe, v. Mandingo.

Mandingo je američki igrani film snimljen 1975. godine u režiji Richarda Fleischera. Po žanru je drama, a predstavlja adaptaciju istoimenog romana Kylea Onstotta. Radnja se događa na američkom Dubokom Jugu nekoliko decenija pred građanski rat, u doba kada su njime gospodarili bogati robovlasnici poput Warrena Maxwella (čiji lik tumači Jamesa Masona. Naslovni lik, koga tumači bokser Ken Norton, je Mandinka (Mandingo) rob po imenu Mede, koga su Maxwellovi otkupili kako bi se za njih borio u boks mečevima, ali koji ulazi u nevolje zbog seksualno frustrirane nevjeste svoga gospodara (čiji lik tumači Susan George).

Mandingo
RežijaRichard Fleischer
ProducentDino De Laurentiis
ScenarioNorman Wexler
PredložakMandingo by
Kyle Onstott
UlogeJames Mason
Susan George
Perry King
Lillian Hayman
Richard Ward
Brenda Sykes
Ken Norton
MuzikaMaurice Jarre
Hi Tide Harris
Muddy Waters
FotografijaRichard H. Kline
MontažaFrank Bracht
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
25. 7. 1975 (1975-07-25)
Trajanje127 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
The Drum (1976)

Mandingo se često smatrao svojevrsnim nastavkom blaxploitation trenda u tadašnjem Hollywoodu, ali se od sličnih ostvarenja razlikovao u tome što je sa radnjom bio smješten u prošlost, odnosno prikazivao robovlasničku prošlost Amerike u njenom najekstremnijem i najkontroverznijem obliku. Film, koji se bavio i tada još uvijek "pikatnim" temama međurasnih odnosa, je, međutim, daleko više pažnje izazvao tome što su strahote života na plantažama iskorištene kao prilika za scene eksplicitnog seksa i nasilja. Kada se film pojavio u kino-dvoranama, bio je gotovo jednodušno pokopan od strane kritike koja ga je proglasila povlađivanjem rasističkim stereotipovima ili, u nekim slučajevima, sa užasom ustanovila da jedan veliki hollywoodksi studio poput Paramount Picturesa servira publici eksploatacijske sadržaje primjerenije B-ostvarenjima u opksurnim grindhouse kino-dvoranama. Zbog svega toga je Mandingo postao jedan od najozloglašenijih filmova svog vremena, odnosno ostvarenje kojima se neka od uglednih imena, kao što su Fleischer i Mason, najmanje ponosila u svojim inače impresivnim filmografijama. Usprkos svega toga, Mandingo je postigao dovoljnu gledanost da se već sljedeće godine snimljen nastavak pod naslovom The Drum.

Usprkos kontroverzi, Mandingo je stekao poklonike, a među kojima je najpoznatiji Quentin Tarantino, koji mu je odao počast u svom filmu Django Unchained. Frederick Lamont, afroamerički pornografski glumac, je upravo po tom filmu za sebe uzeo umjetničko ime Mandingo.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi