Manastir Stanjevići

Manastir Stanjevići je manastir Mitropolije crnogorsko-primorske iz XIV veka.

Manastir Stanjevići

Manastir se nalazi pored sela Pobori u reonu opštine Budva, na 600 metara nadmorske visine.

Kao ktitor manastira pominje se despot Stefan Lazarević. Njegov vojvoda Đurađ Ćurašev Crnojević, djed Ivana Crnojevića, podigao je na mestu današnjeg manastira dvorac a na brdu Đurđevcu vojno utvrđenje sa hramom posvećenom Svetom Georgiju.

Nakon turskih upada u Cetinje 1714. godine, vladika Danilo prelazi u Stanjeviće. Po povratku iz Rusije sagradio je hram koji je posvetio Svetoj Trojici a nekadašnji dvorac Crnojevića je obnovio i pretvorio u manastirski konak 1724. godine. Posle njegovog povratka na Cetinje izvjestan broj monaha ostaje u Stanjevićima. Izvjesne popravke i dogradnju manastirskog kompleksa vrši mitropolit Sava Petrović.

1780. godine u manastiru je otvorena sveštenička škola, koju je pohađao i Sveti Petar Cetinjski.

1839. godine manstir Stanjevići je ustupljen Austriji i od tada počinje proces njihovog ruiniranja.

1994. godine započeta je obnova manastirskog kompleksa. Obnovu je, blagoslovom Mitropolita crnogorsko-primorskog, Amfilohija, započeo jeromonah Dimitrije (Blagojević), a nastavio jeromonah Jefrem (Dabanović) poslije upokojenja oca Dimitrija 2004. godine.

Bratstvo manastira uredi

Ove 2013. godine bratstvo sačinjavaju: nastojatelj manastira, Jefrem (Dabanović), zatim jerođakon Jovan i poslušnik Vesko.

Spoljašnje veze uredi