Манастир Радовашница

(Preusmjereno sa stranice Manastir Radovašnica)

Манастир Радовашница је манастир Српске православне цркве, епархије шабачке.

Манастир се налази на двадесет три километра од Шапца, у подножју северне стране планине Цер. Име је добио по реци Радовашници која протиче у његовој близини. Посвећен је светим архангелима Михаилу и Гаврилу, а сматра се задужбином краља Драгутина Немањића.

Манастир слави две славе. То су Сабор светог архангела Гаврила, 26. јула по новом календару, и Покров Пресвете Богородице, 14. октобра. Преслава манастира Радовашница (народни сабор) је на светог пророка Илију, 2. августа.

Архитектура uredi

 
Нови манастир Радовашница у изградњи

Манастирска црква грађена је у стилу рашке школе. Грађена је од ломљеног камена и покривена шиндром. Има облик два прекрштена правоугаоника са припратом и заобљеном олтарском апсидом. Кубе округло споља и изнутра држе сидни пиластири. Стубови се завршавају луцима који држе квадратно постоље на коме је изведено кубе. Ово постоље споља је доста наглашено.

Историја uredi

Први писани помен манастира је турски попис из 1548. године, док се у нашим изворима индиректно помиње 1541. године. Свакако, манастир је саграђен пре доласка Турака и задужбина је неког нижег племића.

У турским пописима из 1600. и 1624. године, налазимо и друго име овог манастира - Косаник. Име је можда везано за стари Косанин град, чије рушевине се налазе на врху Цера.

У старим записима се манастир назива и Храм Светог архангела Михаила, или Михаила и Гаврила, на реци Радованшчици или Радовантици.

Спољашње везе uredi