Manastir Dubnica

Manastir Dubnica koji je posvećen Svetoj Trojici, nalazi se u selu Božetići, na prostoru između Zlatara i Javora, pored puta Nova Varoš-Ivanjica u Eparhiji Mileševskoj. Sredinom XVII veka ga je podigao Sveti Patrijarh srpski Gavrilo Rajić-Rašković (1595-1659), rodom iz sela Štitkovo.

Nakon istraživačkih i konzervatorskih radova koje su obavili stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, obnova manastira je započela u septembru 2003. godine[1], uz pomoć Eparhije Mileševske, Skupštine Opštine Nova Varoš, meštana i darodavaca na čelu sa Mićom Zorićem, predsednikom građevinskog odbora za obnovu. Manastir je na temeljima porušene crkve, prema projektu i pod nadzorom arhitekte Gospodina Veljka Vučkovića, od kamena i sige ozidao kamenorezac Milijan Đoković iz Sirogojna, sa grupom svojih majstora.[2]

Unutrašnjost manastira Dubnica krasi ikonostas, rad drvorezbara Miroslava Trbušića iz Kragujevca, na kojem su ikone koje je oslikao ikonopisac Ivan Kovalčik Mileševac iz Novog Sada. Obnova manastira Dubnica je završena u subotu 4. avgusta 2007. godine[3], na dan Svete Marije Magdalene, činom osvećenja koje je obavio Episkop mileševski Gospodin Filaret, sa sveštenstvom i sveštenomonasima Eparhije Mileševske.

Reference uredi