Manastir Dobrilovina

Manastir Dobrilovina' je manastir Eparhije budimljansko-nikšićke, Srpske pravoslavne crkve, a nalazi se u okolini Mojkovca u Crnoj Gori.

Hram je posvećen Sv. Georgiju. Datum osnivanja nije poznat. Prvi put se pominje krajem 16. vijeka kada je turska vlast izdala dozvolu za opravku crkve u Dobrilovini koja je porušena. Iz toga se izvodi zaključak da je crkva i ranije postojala. Za vrjieme igumana Joakima 1609. god. crkva je živopisana.

U narodu manastir Dobrilovina se zove i mala Morača jer podseća na manastir Moraču a po narodnom predanju manastir Dobrilovina je nemanjićka zadužbina. Posle 1699. god. ovdje su iz manastira Dovolje prenijete mošti Arhiepiskopa Arsenija. 1749. god. crkva je pokrivena i manastir je obnovljen. 1802. god. manastir je već bio pust i tako je ostalo 28 godina. 1833. god. kolašinski Turci su napali manastir i protjerali bratstvo. 1867. god. jerođakon Mihailo Dožić obnovio je manastirski hram. Manastir je zapustio poslije Drugog svjetskog rata.

Živopis je djelimično sačuvan, a interesantno je da se na nimbama jevanđelista u pandatifima i na nimbu Pantokratora u kaloti kubeta vide plastični ornamenti, lozice i rozete, izvedeni u sasvim plitkom reljefu. Hram je obnovljen 1989. god. i podignut je novi konak.

Vidi još uredi

Literatura uredi

  • Predrag Vukić u Pravoslavlje u Crnoj Gori, Mitropolija crnogorsko-primorska, Cetinje 2006