Manastir Bogorodica Krajinska

Manastir Bogorodica Krajinska

Ostaci Prečiste Krajinske
Koordinate 42° 05′ 02" SGŠ, 19° 19′ 04" IGD
Država  Crna Gora
Godina osnivanja pre kraja X veka
Ktitor Jovan Vladimir
Lokacija Krajina
Jurisdikcija


Koordinate: 42° 05′ 02" SGŠ, 19° 19′ 04" IGD
Manastir Bogorodica Krajinska (poznat i pod imenom Prečista Krajinska), nalazi se u Krajini, na jugozapadnoj obali Skadarskog jezera, u bilizini sela Mali i Veliki Ostros, a danas je većim delom u ruševinama.

Prošlost manastirskog kompleksa uredi

Prvi put se crkva u Krajini pominje krajem X veka u Letopisu popa Dukljanina, kada je u njoj sahranjen Petrislav, otac kneza Vladimira. Krajina se u XI veku navodi kao prestonica, dvor kneza Vladimira. U crkvu svete Marije, koju je po predanju podigla Vladimirova žena Kosara, ćerka cara Samuila, preneto je njegovo telo iz Prespe 1016. godine. U XV veku u Krajini je stolovao zetski mitropolit.

Izgled manastirskog kompleksa uredi

Ostaci manastirskog kompleksa danas su u ruševinama. Više se sačuvala jedino kula-zvonik na zapadnom kraju jedne veće prostorije sazidane u produžetku zapadnog dela crkve, posvećene Uspenju Bogorodice, za koju se pretpostavlja da je mogla biti namenjena bilo za stanovanje, bilo za trpezariju. Kula je imala pet spratova sa drvenim međuspratnim tavanicama. Na četvrtom spratu se nalazila mala kapela sa apsidom, a danas je kula delimično obnovljena. Od obimnih zidova kompleksa nešto vidljivih ostataka sačuvalo se jedino na severnoj strani. Ostaci zidova, najverovatnije kasnije prizidanih, nalaze se i uz samu crkvenu građevinu, ali su neophodna dalja istraživanja.

Sam položaj manastira nije bio naročito pogodan za odbranu. Međutim, ako je tačno da je Krajina ime mesta u kome je stolovao Vladimir i da se ono odnosi na bližu okolinu kompleksa, onda se može pretpostaviti da su za odbranu služile i okolne kamenite glavice prema samom jezeru.

Napomena uredi

  • Napomena: Tekst ovog članka je delom, ili u potpunosti, preuzet sa ove stranice prezentacije Srednjevjekovni gradovi Crne Gore, uz odobrenje. Kao osnova za izradu prezentacije korišćena je knjiga Pavla Mijovića i Mirka Kovačevića „Gradovi i utvrđenja u Crnoj Gori“ (Beograd-Ulcinj 1975), čiji su pojedini delovi uključeni u nju, uz dozvolu autora.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi