Manastir Župa Nikšićka

Manastir Župa Nikšićka
Pošalji fotografiju
Koordinate 42° 43′ 53" SGŠ, 19° 05′ 03" IGD
Država  Crna Gora
Godina osnivanja 13. vijek
Ktitor unuka Vukana Nemanjića
Lokacija Župa Nikšićka
Jurisdikcija SPC


Koordinate: 42° 43′ 53" SGŠ, 19° 05′ 03" IGD
Manastir Župa Nikšićka je ženski manastir Eparhije budimljansko-nikšićke, Srpske pravoslavne crkve a nalazi se u mjestu Župa Nikšićka kod Nikšića.

Hram je posvećen sv. apostolu Luki. Po predanju manastir je osnovala unuka Vukana Nemanjića u 13. vijeku. Najviše podataka o monaškom životu imamo iz 17. i 18. vijeka. Manastir je stradao od Turaka 1853. godine. Kao i ostali manastiri starohercegovačkog kraja, manastir Župa Nikšićka je bio ne samo duhovno središte već i kulturni i politički centar. knjaz Nikola je obnovio manastir 1881. god.(podigao ga za dušu svome stricu knjazu Danilu), a ikonostas je urađen 1884. god. Arhimandrit Nikodim Janjušević 1928. godine podigao je konak.

Kapela sv. Amfilohija ikonijskog osveštana je 6. decembra 2002. god, jeromonaha Lazar Stojković je uradio živopis, a bratstvo manastira Visoki Dečani napravilo je ikonostas. Od riznice su ostala samo dva izrezbarena krsta okovana u srebru.

Sadašnje sestrinstvo je u manastiru od 1997. godine. One su osnovale ikonopisačku, keramičku i kaligrafsku radionicu kao i radionicu za vez i šivenje. Monahinja Stefanija vodi dječji hor Svetog Apostola Luke.

Literatura uredi

  • Pravoslavlje u Crnoj Gori, Mitropolija crnogorsko-primorska, Cetinje 2006

Spoljašnje veze uredi