Manastir Šudikova

Manastir Šudikova je manastir Eparhije budimljansko nikšićke, Srpske pravoslavne crkve, nalazi se na desnoj obali Lima, na početku Tifranske klisure kod Berana. Manastir je posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice.

Manastir Šudikova

Manastir se prvi put pominje u 16. vijeku, ali se ne zna kada je tačno manastir osnovan. Stari zapisi pominju igumane Vasilija, Grigorija i Teodora. U manastiru Šudikova nastalo je nekoliko pisanih spomenika.Svetootački zbornik je jedan od najstarijih i danas se nalazi se u manastiru Svete Trojice u Pljevljima. mitropolit budimljanski Gerasim napisao je 1573. godine poznati Minej koji se danas čuva u Narodnoj biblioteci u Beogradu. Jeromonah Danilo napisao je 1592. godine. Psaltir koji se danas nalazi u Beču. Đakon Mihailo je 1600. godine pisao Molebnik koji se nalazi i čuva u biblioteci grofa Uvarova u Moskvi.

Šudikova je imala fresko-ikonopisačku školu, čiji izdanak je jedan od naših najpoznatijih slikara sa kraja 16. i početka 17. vijeka, zograf Strahinja Budimnjanin. Turci su spalili manastir 1738. god.

Prva arheološka istraživanja počinju 1923. godine, a Polimski muzej u Beranama je započeo detaljnija sondažna ispitivanja, oktobra 2002. godine. Manastir je počeo da se obnavlja 2005. godine donacijama ktitora-obnovitenja Mila Đuraškovića.

Novi ikonostas i ikone na polijeleju ikonopisao je Vojislav Luković iz Beograda, 2007. godine.

Literatura uredi

  • Predrag Vukić: Pravoslavlje u Crnoj Gori, Mitropolija Crnogorsko primorska, Cetinje 2006. god.

Spoljašnje veze uredi