Mananara Avaratra

Mananara Avaratra ili Sjeverna Mananara (engleski: Nord Mananara) je grad i općina na istočnoj obali Madagaskara, administrativno sjedište distinkta Sjeverna Mananara u Provinciji Toamasina u Regiji Atsinanana od 37 984 stanovnika.[1]

Mananara Avaratra
Mananara
Koordinate: 16°10′S 49°46′E / 16.167°S 49.767°E / -16.167; 49.767
Država  Madagaskar
Provincija Toamasina
Regija Atsinanana
Visina 12
Stanovništvo (2005.)
 - Područje utjecaja 37,984[1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Mananara Avaratra na mapi Madagaskara
Mananara Avaratra
Mananara Avaratra
Mananara Avaratra na karti Madagaskara

Grad ima bolnicu i osnovne i srednje školu.

Geografske i klimatske karakteristike uredi

Mananara Avaratra je udaljena oko 620 km sjeveroistočno od glavnog grada Madagaskara Antananarivo i 278 km sjeverno od grada Toamasina. Grad leži na ulazu u Zaljev Antongila, pored ušća rijeke Mananara u Indijski ocean koja tu tvori deltu. Ima malu morsku luku, i luku na rijeci Mananara koja služi kao veza sa unutrašnjošću otoka, ali preko koje nema ni jednog mosta u pravcu sjevera. Centar mjesta ne leži na morskoj obali, već je uvučen u unutrašnjost.

Klima grada je tipična tropska sa stalnim dnevnim kišama i visokim temperaturama tokom čitave godine. Sezona uragana traje od januara do aprila.

Transport, Privreda uredi

Grad ima i "Aerodrom Manakara" (IATA: WVK, ICAO: FMSK), kroz njega prolazi nacionalni put broj 5 koji ide uz čitavu istočnu obalu Madagaskara.

Preko 50% stanovništva općine su poljoprivrednici. Najvažniji usjev je klinčić, dok su ostali važni proizvodi kava i vanilija. U administraciji i uslugama radi oko 40% stanovnika, a ribolovom se bavi 10% stanovništva.[2]

Jedna od najvećih atrakcija Mananare Avaratre je veliki Nacionalni park Mananara koji se nalazi udaljen od centra grada oko 45 km u pravcu juga.

Izvori uredi

Povezano uredi

Eksterni linkovi uredi