Man Rej (engl. Man Ray), pravo ime Emanuel Radzicki (engl. Emmanuel Rudzitsky; (27. avgust 189018. novembar 1976) je bio američki fotograf, režiser slikar i skulptor i njegovo se delo svrstava u dadaizam i nadrealizam. U prvom redu je bio avangardni fotograf.

Man Ray
dadaizam, nadrealizam
Man Ray na izložbi u Gaite-Montparnasse u Parizu, fotografija Carla Van Vechtena (16. lipnja 1934.)
Biografske informacije
Rođenje27. kolovoza 1890.
Philadelphia, Pennsylvania
Smrt18. listopada 1976.
Pariz, Francuska
Opus
Poljeslikarstvo - fotografija - kiparstvo - književnost
PraksaPhiladelphia, London, Pariz, New York
Znamenita djela
Kiki, Ingresova violina
Rose Selavy
Influencija
Na
Man Ray portrayed by Lothar Wolleh, Paris, 1975

Od 1908. godine do 12-te studirao je umetnost u Njujorku i tokom 1911. radio je kao slikar i skulptor. Prve svoje značajne fotografije je radio 1918. godine i već tada je slikao i radio na filmu.

Sarađujući sa Marselom Dišanom stvorio je američki dadaizam koji je kao pravac začet u Evropi kao radikalno otuđenje od tradicionalnih principa i bio je član grupe umetnika zvanih „engl. Others“. Posle nekoliko neuspelih pokušaja i proba tvrdio je da dadaizam ne može zaživeti u Njujorku. Da bi mogao da stvara i živi preselio se u Pariz u umetničku četvrt u kojoj su živeli poznati umetnici na Monparnasu. Tu se zaposlio u radionicama kod tamošnjih umetnika. Postao je obožavaoc tamošnjeg modela Alise Prine koju su tamo nazivali „Kiki iz Monparnasa“ i koja se bavila poziranjem za slikare. Ona je postala njegov model i objekat fotografisanja.

Kroz više od 20 godina života koji je proveo na Monparnasu, Man Rej je revolucionirao fotografiju i mnogi znameniti ljudi su postali predmet njegovog fotografisanja i pozirali su mu za njegove fotografije.

U susretu sa umetnicima na surealističkoj izložbi i to Žanom Arpom, Maksom Ernstom, Andreom Masonom, Jonom Mironom i Pablom Pikasom reprezentovao je svoja dela u Galeriji Pijere u Parizu 1925. godine.

1934. godine Meret Openhajm umetnica nadrealizma mu je naga pozirala za seriju nadrealističkih aktova fotografija.

Prilikom susreta sa fotografkinjom Le Miler otkriva solarizaciju fotografije, a on je takođe i stvaralac fotografske tehnike koju je njegov prijatelj dadaista Tristan Tzara nazvao rejografija.

U kasnim godinama života, Man Rej se vraća u SAD u Los Anđeles ali je ipak Monparnas u Parizu smatrao za svoj dom gde se vraća, i tu i umire 18. novembra 1976. godine.

Literatura uredi

  • Velika knjiga o fotografiji, Prosveta Zagreb 1980.
  • PSN ČS akademia vied, Praha 1962.

Eksterni linkovi uredi