Maloprodaja

prodaja dobara ili usluga krajnjem kupcu, potrošaču ili korisniku

Maloprodaja je prodaja dobara ili usluga, pojedinaca ili preduzeća krajnjem korisniku. Maloprodaje su deo integrisanog sistema koji se zove lanac snabdevanja. Maloprodaje kupuju proizvode u velikim količinama od proizvođača ili od veleprodaja, a zatim ih prodaju u manjim količinama krajnjem korisniku. Trgovina se može vršiti

Osnove

uredi
 
Pijaca

Pijaca (tržnica) je mesto gde se razmenjuju roba i usluge. Tradicionalno pijaca (ita. piazza – trg) je gradski trg gde su trgovci postavljali štandove i kupci mogli da razgledaju i kupuju robu. Ova vrsta trgovine je veoma stara, ali bezbroj takvih mesta su i dalje u upotrebi širom sveta.

U nekim delovima sveta, u maloprodajnim poslovima i dalje dominiraju male porodične prodavnice, ali ovo tržište sve više preuzimaju veliki trgovinski lanci.

Maloprodaje se obično klasifikuju prema vrsti proizvoda kao što sledi:

 • Prehrambeni proizvodi
 • Roba sa dužim vekom trajanja – bela tehnika, elektronika, nameštaj, sportska oprema, itd. Roba koja se ne istroši brzo i može se koristiti duži vremenski period.
 • Roba sa kraćim vekom trajanja ili potrošni materijal - odeća, obuća itd. Roba koja se konzumira samo jednom ili ima ograničen period (obično do tri godine) u kojem možete da je koristite.

Vrste maloprodajnih objekata

uredi
 
Tržni centar
 • Robne kuće - veoma velike prodavnice koje nude veliki asortiman robe. Često su specijalizovane za određen tip robe (nameštaj, alati, ...).
 • Outlet prodavnice - često nude širok spektar proizvoda i usluga, ali su one uglavnom fokusirane na cenu. Nude širok asortiman robe po pristupačnim cenama.
 • Specijalizovane prodavnice – Obraćaju pažnju na određenu kategoriju robe ili usluga i pružaju visok nivo usluga klijentima, u toj oblasti. Pet-shop prodavnica koja je specijalizovana za prodaju hrane za pse bi se mogla smatrati kao specijalizovana prodavnica.
 • Opšte prodavnice - prodavnica koja snabdeva glavne potrebe za lokalnu zajednicu. U suštini nalazi u stambenim oblastima. One pružaju ograničenu količinu robe sa većim cenama od prosečnih. Ova prodavnica je idealna za hitne i neposredne kupovine.
 • Hipermarketi - pružaju raznovrsne i velike količine robe po niskim cenama.
 • Supermarketi - je prodavnica samoposluživanja i sastoji se uglavnom od prehrambenih proizvoda i ograničenih količina neprehrambenih artikala.
 • Tržni centri - imaju niz maloprodajnih objekata na jednom mestu. I u njima se nude proizvodi, hrana i zabava pod istim krovom.
 • E-trgovine(E-tailers) - kupac može da kupuje preko interneta ili putem telefona i da mu se roba isporuči na kućnu adresu. Ovakav vid kupovine se još zove kupovina iz fotelje.
 • Automati(za kafu,sokove, cigarete...) - ovo je automatski elektronski uređaj gde korisnici mogu da ubace novac u mašinu i dobiju proizvod.

Određivanje maloprodajnih cena

uredi

Najčešće korišćena tehnika određivanja maloprodajne cene je dodavanjem marže na nabavnu cenu. Marža može biti određeni iznos ili u većini slučajeva određeni procenat.
Druga tehnika određivanja maloprodajne cene je preporučena maloprodajna cena. To zapravo znači da se proizvod prodaje po ceni koju je preporučio proizvođač, a proizvođač prodavcu daje određeni rabat na cenu (popust) koji predstavlja zaradu. U većini takvih slučajeva cena proizvoda je odštampana na samom proizvodu.

Načini prodaje robe

uredi

Postoji nekoliko načina na koji potrošači mogu dobiti robu od prodavca:

 
Apoteka
 • Šalterska prodaja - gde je roba van domašaja kupaca i mora se dobiti od prodavca. Ovaj tip maloprodaje je uobičajen za male skupe artikle (npr. nakit) ili kontrolisane artikle poput lekova.
 • Isporuka - gde se roba direktno isporučuju potrošačima na kućne adrese ili radna mesta. Naručivanje telefonom je sada uobičajeno, bilo iz kataloga, novina, televizijskih reklame ili lokalnom restoranu (posebno za isporuke picu). Direktni marketing, uključujući telemarketing i televizijske kanale za kupovinu, se takođe koriste za naručivanje robe preko telefonske linije.
 • Prodaja vrata do vrata - gde prodavac ponekad putuje sa robom za prodaju.
 • Samoposluživanje - gde se roba može pogledati i ispitati pre kupovine.

Eksterni linkovi

uredi