Malinska je turističko naselje na otoku Krku na Kvarneru, i administrativni centar općine Malinska-Dubašnica od 607 stalnih stanovnika.

Malinska


Luka u Malinskoj

Osnovni podaci
Država  Hrvatska
Županija Primorsko-goranska
Stanovništvo
Stanovništvo 607
Geografija
Koordinate 45°07′42″N 14°31′38″E / 45.1283°N 14.5273°E / 45.1283; 14.5273
Malinska na mapi Hrvatske
Malinska
Malinska
Malinska (Hrvatske)


Koordinate: 45° 07′ 42" SGŠ, 14° 31′ 38" IGD

Ona je nekad bila poznata po svojoj sigurnoj luci, a danas je poznato turističko mjesto.

Geografske karakteristike Uredi

Malinska leži na sjeverozapadnoj obali Krka, u istoimenom prostranom zaljevu. Od Krčkog mosta je udaljena 15 km, a od grada Krka 12 km. Zračna luka Rijeka udaljena je 12 km.

Historija Uredi

Historija Malinske počinje u 15. vijeku, izgradnjom mlina (melin, malin) po kojem je Malinska dobila ime. [1]

Kroz čitav 15. vijek, - traje naseljavanje područja Dubašnice, kraja oko Malinske, na inicijativu krčkog kneza Frankopana. Taj kraj je tad bio obrastao šumom i pašnjacima, ali su ga naseljenici vremenom ogolili i pretvorili u njive. Centrar tadašnje Dubašnice, bilo je naselje Bogovići, koje se danas stopilo s Malinskom u jedinstvenu cjelinu.U 18. vijeku, uz već postojeću luku Porat, i sama Malinska postaje značajna otočka luka, za izvoz drva.

 
Plaže Malinske

Za razvoj Malinske bila je značajna 1880., i dolazak parobroda u luku. [1]Od tad je počeo razvoj turizma, koji je ispočetka bio isključivo lovni, a od sredine 20. vijeka balnearni. Imeđu 2 rata Malinska mijenja svoje ime u Aleksandrovo.

Zenit razvoja Malinske bile su 1970-e kad je izgrađeno Hotelsko naselje Haludovo (arhitekte Igora Emilija), u to vrijeme najeksluzivnije naselje na istočnoj obali Jadrana. U sklopu Haludova, radila je i kockarnica sa penthousovim zečicama, američkog izdavača Boba Gucionea. One su tad bile pandan playboyevim zečicama. Kockarnica je trebala biti magnet za bogate turiste, da dolaze u Halodovo tokom cijele godine. [2] Prve godine rada 1972. svake srijede slijetao je u Omišalj jedan Boeing 737 sa 150 do 170 gostiju i odlazio bi sljedeće srijede. [2]Suradnja sa Bob Gucionom je ubrzo pukla, pa Haludovo nije postao novi Monte Carlo, a niti se turistička sezona nije bitnije produžila u zimske mjesece, ali je Haludovo ipak relativno dobro radilo, sve do kapitalističkog režima, tzv. privatizacije 1990-ih . Danas je Haludovo spomenik kapitalističkoj Hrvatskoj, u vrlo jadnom, raspadajućem stanju,

Znamenitosti Uredi

Malinska je novije naselje pa nema vrijednijih spomenika, ali se u neposrednoj okolici u Poratu nalazi crkva Marije Magdalene iz 15. vijeka uz koju je dograđen samostan. U zaseoku Bogovići nalazi se crkva sv. Apolinara iz 19. vijeka.

Privreda Uredi

Iako je čitav kraj tradicionalno bio poljoiprivredni, danas je glavna grana privrede turizam. Pored nekoliko hotela, izgrađeno je puno malih privatnih apartmana. Pa se zbog toga često ističe kao primjer pretjerane apartmanizacije.

Reference Uredi

  1. 1,0 1,1 Zanimljivosti (hrvatski). TZ Malinska. Pristupljeno 01. 11. 2013. 
  2. 2,0 2,1 Zlatne godine nekadašnjeg turističkog giganta (hrvatski). Turizam info. Pristupljeno 01. 11. 2013. [mrtav link]

Vanjske veze Uredi