Mali vršački rit

Mali vršački rit se nalazi u opštini Vršac, Srbija. Prostire se sjeveroistočno od Vršca, naslanjajući se na gradsku zonu. Cijelom dužinom se naslanja na Vršačke planine, od kojih je odijeljen putem Vršac - Veliko Središte.

Mali vršački rit
IUCN kategorija IV (zaštićeno stanište)
LokacijaVršačke planine
Najbliži gradVršac,  Srbija
Površina9,31 km² (4 mi² )
Osnivanje2013. god
UpraviteljJavno preduzeće za izgradnju, razvoj i uređenje grada i podrućja opštine Vršac - Varoš iz Vršca

Zaštićeno stanište uredi

Zbog odsustva zaštite, ovo područje je bilo na udaru mnogih korisnika. Tokom poslednjih 30 godina, veliki dio je posječen. U centralnom dijelu područja, nalazi se potez od oko 300 hektara u kome je ranije bilo nekoliko hektara šuma. Danas je tu preostalo samo 9 stabala topole.

Novembra 2011. godine, volonteri Prirodnjačkog društva „Gea“, posadili su 85 sadnica bijelog jasena u Malom ritu. Ovako revitalizovan dio šumskog staništa će za 15 – 20 godina dati pun efekat, povećanjem izbora mjesta za gniježđenje, a mnoge životinje će tu naći sklonište.

Zaštićeno stanište je mozaik vlažnih i suvih livada, bara i šumaraka značajan za očuvanje populacija divljih vrsta. Među njima se posebno ističu silja-vina (Pеucedanum officinale), zajednica (Аster sedifolius), sirotinjska trava (Gluceria declinata), stepski gušter (Podarcis taurica), patka njorka (Аyтhya pugosa) i prdavac (Crex crex). Oovo stanište je predmet sve većeg interesovanja ornitologa iz Srbije i okolnih država. Dosad je zabilježeno prisustvo čak 176 vrsta ptica. Na stablima topole se gnijezde soko lastavičar, soko vetruška, siva vrana, stepski soko, golub grivnjaš i ćuk.

Na osnovu člana 42 Zakona o zaštiti prirode skupština opštine Vršac (Službeni list opštine Vršac, br. 10/2013), Mali vršački rit je zaštićeno stanište.[1]

  • Naziv: Zaštićeno stanište „Mali vršački rit“.[2]
  • Godina proglašenja: 2013.[3]
  • Kategorija zaštićenog područja: III kategorije, radi očuvanja jedinstvene ekološke, strukturne i funkcionalne cjeline toga predjela kao i radi povezivanja sa predjelom izuzetnih odlika pod nazivom Vršačke planine "Vršačke planine"
  • Vrsta zaštićenog podrućja: zaštićeno stanište
  • Površina: 931,20 ha,
  • Režimi zaštite: II (drugog) stepana, na površini 449,87, i III (trećeg) stepena na površini 485,85 ha
  • Opština: Vršac
  • Upravljač: Javno preduzeće za izgradnju, razvoj i uređenje grada i podrućja opštine Vršac - Varoš iz Vršca.

IBA područje uredi

Zajedno sa Vršačkim planinama, Mali rit je u granicama jednog od 42 područja značajnih za ptice (IBA – Important Bird Area) u Srbiji.[4]

Reference uredi

  1. „Zaštićeno stanište Mali vršački rit”. Skupština opštine Vršac - www.vrsac.com. Pristupljeno 19. 12. 2020. 
  2. „Zaštićena staništa u Srbiji”. Zavod za zaštitu prirode Srbije - /www.zzps.rs/. Arhivirano iz originala na datum 2021-12-29. Pristupljeno 9. 12. 2021. 
  3. „Mali vršački rit (ID 555560012)”. Svjetska baza podataka zaštićenih područja - WDPA - www.protectedplanet.net. Pristupljeno 9. 2. 2021. 
  4. Mali vršački rit: prvi koraci u zaštiti - www.cefix.rs