Mali vojnici je jugoslavenski crno-bijeli igrani film snimljen 1967. godine u režiji Bahrudina Bate Čengića. Radnja se događa neposredno nakon Drugog svjetskog rata u jednom sirotištu za djecu poginulih partizana i žrtava fašističkih zločina, a gdje, sticajem okolnosti, dolazi plavokosi dječak čiji su roditelji bili nacistički folksdojčeri. Protagonist, čiji lik tumači Stole Aranđelović, direktor je koji dječaka nastoji spasiti od zlostavljanja te za njega izmišlja lažni identitet.

Mali vojnici
RežijaBahrudin Čengić
ScenarioMirko Kovač
UlogeStole Aranđelović
FotografijaAleksandar Vesligaj
MontažaMarija Fuks
Datum(i) premijere
1967 (1967)
Trajanje92 min.
Zemlja SFR Jugoslavija
Jeziksrpskohrvatski

Mali vojnici su, kao i brojna druga ostvarenja jugoslavenske kinematografije iz druge polovice 1960-ih, koristile jačanje autorskih sloboda te prikazivale tamnu stranu nedavne prošlosti jugoslavenske države, prije svega kroz još uvijek neprevladane posljedice rata. Izuzetno mračni ton je dodatno naglašen time da su skoro svi likovi djeca, te da su prikazani sposobnima za isto onakvo nasilje kao i odrasli. Mali vojnici su se zbog toga često nazivao jednim od ostvarenja Crnog talasa.

Mali vojnici su bili u programu Kanskog festivala 1968. godine[1] ali je prije samog prikazivanja festival prekinut zbog političkih previranja u tadašnjoj Francuskoj.

Izvori uredi

  1. „Festival de Cannes: Playing Soldiers”. festival-cannes.com. Arhivirano iz originala na datum 2015-01-20. Pristupljeno 4. IV 20098. 

Vanjske veze uredi