Mali rečnik novih reči

"Mali rečnik novih reči" je rječnik novih riječi i značenja u srpskom jeziku autora dr. Đorđa Otaševića, namijenjen širokom krugu korisnika. Nastao je skraćivanjem Rečnika novih i nezabeleženih reči (sažeto izdanje) istog autora.

Mali rečnik novih reči
I. izdanje
Autor(i)Đorđe Otašević
IlustratorMihajlo Petković (detalj slike na naslovnici)
Dizajn koricaMilan Beštić
DržavaSrbija
Jeziksrpski, ćirilica
IzdavačAlma (Beograd)
Datum izdanja2008.
Stranica218
ISBN978-86-7974-072-4
(COBISS-Sr)

Impresum uredi

Rječnik je 2008. godine izdala izdavačka kuća Alma (Beograd) kao 31. knjigu u Biblioteci Rečnici i u tiražu od 500 primjeraka. Format knjige je 15 x 10,5 cm s plastificiranim koricama u boji. Na koricama se nalazi naslov Rečnik novih reči.

Sadržaj uredi

  • "Rečnički članak" (str. 5)
  • "Tehničke skraćenice" (6-7)
  • "Najvažniji korišteni rečnici" (8-9)
  • rečnik (10-215)

Rječnik sadrži 1223 riječi (neologizma složenih azbučnim redom (od pridjeva aberatan do imenice šticung), a koje se ne nalaze u starijim rječnicima. Uglavnom su to imenice engleskog porijekla (npr. glamur, plejbek, džojstik) ili imenice izvedene od engleskih riječi (npr. sponzoruša, transseksualac), ali ima i pridjeva i glagola. Rijetke su riječi čistih srpskih korijena (npr. doigravanje, zmajar, izbacivač).

U rječnik su uvršteni i semantički neologizmi, označeni zvjezdicom, tj. riječi koje su i ranije postojale i koje se nalaze u starijim rječnicima, ali su u međuvremenu dobile nova značenja (npr. avantura u značenju avanturistička kompjuterska igra ili avanturistički film).

Pored riječi u rječnik su uvršteni novi sintagmatski izrazi, npr. antibirokratska revolucija, daljinski upravljač, događanje naroda itd.

Poveznice uredi