Maleficent (film)

'Maleficent' (sh. Zlurada) je američki filmski fantastični triler snimljen 2014. godine. Naslovna protagonistica, koju tumači Angelina Jolie je Zlurada (engleski: Maleficent), glavna negativka iz znamenitog Disneyevog crtanog filma Trnoružica iz 1959. godine.[1]. Film je nakon premijere imao vrlo dobre komercijalne rezultate, ali i uglavnom mlak prijem od strane kritike.

Maleficent
RežijaRobert Stromberg
ScenarioPaul Dini
Linda Woolverton
Predložakprema bajci Charlesa Perraulta i braće Grimm i filmu Clydea Geronimija, Lesa Clarka, Erica Larsona i Wolfganga Reithermana
UlogeAngelina Jolie
Elle Fanning
Sharlto Copley
Brenton Thwaites
Juno Temple
Sam Riley
Miranda Richardson
Imelda Staunton
MuzikaJames Newton Howard
DistribucijaWalt Disney Studios Motion Pictures
Datum(i) premijere
30. 5. 2014 (2014-05-30)
Trajanje135 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet$200,000.000

U Hrvatskoj je prikazan pod naslovom Gospodarica zla, a u Srbiji pod naslovom Grdana.

Radnja uredi

Film Zlurada je neispričana priča o glavnoj negativki iz Disneyevog crtića Trnoružica iz 1959. godine. Lijepa i dobra mlada žena živi idiličnim životom u šumskom kraljevstvu sve dok jednog dana ne bude izvršen vojni napad koji prijeti skladu u zemlji. Zlurada se diže kako bi zaštitila zemlju, ali u konačnici pati od nemilosrdne izdaje koja ju učini zlom i željnom osvete. Zlurada otpočinje epsku bitku protiv nasljednika kralja osvajačkog kraljevstva te baca kletvu na njegovo novorođenče Auroru. Kako dijete raste, Zlurada shvaća kako Aurora drži ključ mira u kraljevstvu.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Andželina Džoli Grdana
El Fening princeza Aurora

Izvori uredi

  1. www.vecernji.hr, "Angelina Jolie zastrašujuća kao zlobnica", objavljeno 13. studenog 2013., pristupljeno 19. prosinca 2013.