Male petaračke buše

Petaračke dječje buše ili Male petaračke buše, dječja pokladna povorka u Baranjskom Petrovom Selu (Petardi) koja je prethodnica Velikih lipih i strašnih buša, koje se održavaju nekoliko dana kasnije. Manifestaciju je 2005. godine pokrenula nekolicina entuzijasta i onih koji žele očuvati šokačke običaje u tom selu. Iz godine u godinu dječje buše okupljaju sve veći broj učesnika i postaju prava baranjska atrakcija.

2008.Uredi

Godine 2008. Male petaračke buše održane su nedjelju, 27. siječnja. U povorci su učestvovali domaći KUD "Seljačka sloga" te KUD-ovi iz Bizovca, Petrijevaca, Bilja i Duboševice. Nakon prolaska selom mnoštva raznobojnih i zanimljivih maski, na pozornici Društvenog doma uz pratnju svojih tamburaških orkestara izveli su prigodan program, koji se sastojao od igrokaza i spleta narodnih pjesama i plesova, ali ne u narodnim nošnjama nego u pokladnim kostimima.

2015.Uredi

Godine 2015. Male petaračke buše održane su u nedjelju, 8. veljače. Pokladna povorka djece krenula je poslijepodne od središta ulicama Baranjskog Petrovog Sela. U koloni je prodefiliralo preko 150 mališana iz HKUD-a Beli Manastir, Osnovne škole Draž, KUD-a "Šokadija" iz Duboševice, HKUD-a "Darda", KUD-a Petlovac te dječje sekcije domaćeg KUD-a "Seljačka sloga" Baranjsko Petrovo Selo. Dječje maske i kostimi pokazali su veliku kreativnost i maštovitost roditelja, nastavnika i voditelja, a na pozornici, za vrijeme programa, iskazana je posebna ljubav s kojom se njeguju stari tradicionalni baranjski šokački plesovi i pjesme.

IzvoriUredi