Male arhipelaške države u razvoju

Male arhipelaške države u razvoju (engl. Small Island Developing States, fr. Petits États insulaires en développement, rus. Малые островные развивающиеся государства, arap. دول جزرية صغيرة نامية, kin. 小岛屿发展中国家, šp. Pequeños estados insulares en desarrollo), poznate i pod engleskim akronimom SIDS, je grupa malih arhipelaških država koje se saočavaju sa sličnim problemima vezanim uz održivi razvoj, malu ali rastuću populaciju, snažnu osetljivost na vanjske promene, golemu zavisnost o vanjskoj trgovini i ranjivost ekološkog sistema. Razvoj ovih zemalja otežan je troškovima komunikacija, energenata i transporta, nestalnim volumenom međunarodnog transporta, disproporcionalno velikom javnom administracijom i infrastrukturom u odnosu na malu populaciju i ograničene šanse za stvaranje takozvanih ekonomija obima u kojima se troškovi proizvodnje smanjuju po pojedinom proizvodu sa povećanom ukupnom proizvodnjom.

Treća konferencija SDIS zemalja na Samoi 2014.

SIDS zemlje su po prvi puta prepoznate i priznate kao zasebna grupa među zemljama u razvoju u junu 1992. godine na Zemaljskom samitu Ujedinjenih nacija u Rio de Janeiro-u u Brazilu. 1994. godine sastavljen je i Barbadoški program akcije kako bi asistirao SIDS zemljama u ostvarenju njihovih nastojanja za postizanjem održivog razvoja. „Kancelarija Ujedinjenih nacija Visokog predstavnika za najnerazvijenije zemlje, zemlje u razvoju bez izlaza na more i male arhipelaške zemlje (UN-OHRLLS)“ predstavlja ovu grupu zemalja kao kolektiv u okvirima Ujedinjenih nacija.

Popis SIDS zemalja uredi

 
Mapa SIDS zemalja.

Odeljenje za ekonomska i društvena pitanja Ujedinjenih nacija popisalo je ukupno 57 SIDS zemalja. Te su zemlje podeljene u tri geografska regiona: 1) Karibi, 2) Pacifik i 3) Afrika, Indijski okean, Mediteran i Južno kinesko more. Svaki od navedena tri regiona ima i regionalno koordinaciono telo koja su Karipska zajednica (CARICOM), Forum pacifičkih ostrva (PIF) i Komisija za Indijski okean (COI) u kojima su mnoge SIDS zemlje punopravne članice ili posmatrači i pridruženi članovi. Mnoge, ali ne sve SIDS zemlje su i članice Alijanse malih ostrvskih zemalja osnovane 1990. godine sa ciljem lobiranja i pregovaranja u okvirima UN-a. Konferencija UN o trgovini i razvoju nikada nije uspostavila kriterijume za utvrđivanje službene liste SDIS zemalja već objavljuje skraćeu neslužbenu listu na svojoj web stranici za analitičke potrebe.

Karibi Pacifik Afrika, Indijski okean, Mediteran i Južno kinesko more
  Angvila   Američka Samoa   Bahrein
  Antigva i Barbuda   Kukova Ostrva   Zelenortska Republika
  Aruba   Federalne Države Mikronezije   Komori
  Bahami   Fidži   Gvineja Bisau
  Barbados   Francuska Polinezija   Maldivi
  Belize   Guam   Mauricijus
  Britanska Devičanska Ostrva   Kiribati   São Tomé i Príncipe
  Kuba   Maršalova Ostrva   Sejšeli
  Dominika   Nauru   Singapur
  Dominikanska Republika   Nova Kaledonija
  Grenada   Niue
  Gvajana   Severna Marijanska Ostrva
  Haiti   Palau
  Jamajka   Papua Nova Gvineja
  Montserrat   Samoa
  Nizozemski Antili   Solomonska Ostrva
  Portoriko   Istočni Timor
  Sveti Kristofor i Nevis   Tonga
  Sveta Lucija   Tuvalu
  Sveti Vincent i Grenadini   Vanuatu
  Surinam
  Trinidad i Tobago
  Američka Devičanska Ostrva

Vidi još uredi