Little Women (film, 1933)

(Preusmjereno sa stranice Male žene (1933))

Little Women (sh. Male žene) je američki crno-bijeli snimljen 1933. godine u režiji Georgea Cukora. Po žanru je drama, a predstavlja prvu adaptaciju popularnog istoimenog romana za djecu Louise May Alcott. Radnja je smještena u grad Concord u državi Massachusetts za vrijeme građanskog rata i prati život porodice March, odnosno četiri kćeri čiji se otac otišao boriti na strani Sjevera, prvenstveno kroz prizmu njihovog odrastanja i suočavanja s izazovima koje donose ljubav i briga o porodičnom domu.

Little Women
Katharine Hepburn (lijevo) i Joan Bennett (desno) u sceni filma
RežijaGeorge Cukor
ProducentMerian C. Cooper
ScenarioVictor Heerman
Sarah Y. Mason
PredložakLittle Women; autor:
Louisa May Alcott
UlogeKatharine Hepburn
Joan Bennett
Jean Parker
Frances Dee
MuzikaMax Steiner
FotografijaHenry W. Gerrard
MontažaJack Kitchin
StudioRKO Radio Pictures
DistribucijaRKO Radio Pictures
Datum(i) premijere
16. 11. 1933 (1933-11-16)
Trajanje117 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet424.000 $[1]
Bruto prihod$2,000.000[1]

Little Women je, usprkos naizgled jednostavnoj priči, bio izuzetno skup i ambiciozan projekt, koji se snimao godinu dana i na kome je sudjelovalo nekoliko hiljada ljudi. Najveći dio troškova je otišao na detaljnu rekonstrukciju kostima i rekvizita sa sredine 19. vijeka, kao i doma same autorice romana. Na kraju je Little Women postigao izuzetan komercijalni uspjeh, postavši jednim od najvećih hitova 1934. godine. Bračni par Victor Heerman i Sarah Y. Mason je za scenario nagrađen Oscarom.

Današnji kritičari uspjeh filma tumače spretnom režijom Georgea Cukora koji je, radeći sa zvijezdama kao Katharine Hepburn i Joan Bennett, stekao reputaciju "ženskog režisera". Velikom dijelu američke publike tog doba su, s druge strane, imponirale i konzervativne i porodične vrijednosti, odnosno izostanak "problematičnih" sadržaja karakterističnih za tzv. predkodovski Hollywood.

Uloge uredi

U filmu (ali bez imena na špici) također nastupaju Bonita Granville, Olin Howland i Lily Lodge.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Richard Jewel, 'RKO Film Grosses: 1931-1951', Historical Journal of Film Radio and Television, Vol 14 No 1, 1994 p55

Vanjske veze uredi