Malankarska pravoslavna sirijska crkva

(Preusmjereno sa stranice Malankara pravoslavna sirijska crkva)

Malankarska pravoslavna sirijska crkva, također poznata i kao Indijska pravoslavna crkva, je autokefalna istočna pravoslavna (drevnoistočna) crkva koja djeluje u indijskoj državi Kerala. Predstavlja jednu od crkva indijske tomokršćanske zajednice, čiji pripadnici tvrde da porijeklo vode od crkve koju je po predaji u 1. vijeku uspostavio apostol Toma. Crkvu vodi autonomni Katolikos Istoka, ali i dalje održava veze sa Sirijskom orijentalno-pravoslavnom crkvom i njenim poglavarom patrijarhom Antiohije.

Malankarska pravoslavna sirijska crkva

Osnivač Apostol Toma
Nezavisnost Apostolsko doba
Priznanje Orijentalno pravoslavlje
Primat Vakant
Sjedište Kottayam, Kerala, Indija
Teritorija univerzalna
Posjedi Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Južna Afrika, Kuvajt, Malezija, Novi Zeland, Njemačka, Švicarska, Oman, Katar, Bahrein, Singapur i Australija,
Jezik Malayalam, engleski, hindi, Konkani, sirijski
Vjernici 3 miliona[1]
Website malankaraorthodoxchurch.in & orthodoxchurch.in

Kroz historiju su svi tomokršćani imali isto vodstvo i liturgiju, odnosno bili povezani sa Crkvom Istoka sa sjedištem u Perziji. Od 16. vijeka su portugalski jezuiti toj zajednici pokušali nasilno nametnuti latinski obred i puno zajedništvo sa Katoličkom crkvom. Nezadovoljstvo takvim nastojanjima je potaklo najveći dio zajednice da se pridruži arhiđakonu Tomi koji je 1653. položio zakletvu da se nikada neće pokoriti Portugalcima. Dio koji se pridružio Tomi je postao Malankarska crkva.

Arhiđakon Toma je crkvu preveo pod jurisdikciju Sirijske orijentalno-pravoslavne crkve. Međutim, sporovi između patrijarha u Antiohiji i lokalnog svećenstva su eksalirali te se godine 1912. se ta crkva podijelila na dva dijela - Malankarsku pravoslavnu sirijsku crkvu i Jakobitsku sirijsku kršćansku crkvu.

Crkva u teološkom smislu pripada istočnom pravoslavlju i prihvaća alekandrijsku kristologiju, te koristi zapadnosirijski obred.

Shema podjele martomitskih kršćana kroz vijekove

Izvori uredi

  1. [1] from official website

Eksterni linkovi uredi