Za ostale upotrebe, v. Mala smrt (pečurka).

Mala smrt (u originalu fr. la petite mort) je izraz direktno preuzet iz francuskog jezika koji se koristi za orgazam, na kolokvijalnom španskom i katalanskom jeziku. Izraz je nastao na osnovu činjenice da seksualnoj ekstazi mora prethoditi potpuna opuštenost tela, slična onoj kada odlazimo u krevet da bi zaspali.

Mala smrt
„Mala smrt” nastaje neposredno pred orgazmom
Klasifikacija i eksterni resursi

Primena izraza uredi

Prva upotreba izraza na engleskom bila je 1572. godine sa značenjem „onesvestititi se”. Kasnije je to značilo i „nervni spazam — grč”. Prva zvanična upotreba izraza orgazam datira iz 1882.

U savremenoj upotrebi, ovaj termin je generalno koristi da opiše postorgazmično nesvesno stanje koje neke osobe imaju nakon nekih seksualnih iskustava.

U širem smislu izraz se koristi da označi duhovnu iscrpljenost koja se javlja nakon orgazma, ili u kratkom periodu od melanholije ili transcendencije, nastale kao rezultat potrošnje „životne sile”.

Kako je izraz nastao? uredi

Popularna pesma „(I Just) Died In Your Arms”(1987) u izvođenju engleskog benda „Cutting Crew” nastala je na osnovu ovog izraza:[1]

Oh, upravo sam imala „male smrti” večeras,
Mora da je na to uticalo nešto što si govorio,
Prosto sam umrla u tvojim rukama...

Postoje brojne pretpostavke o nastanku izraza „mala smrt” među kojima se najčešće navode neke od sledećih:[2]

  • Grčko—rimsko učenje — zasnovano na pretpostavkama da će prekomerno upražnjavanje orgazma dovesti do poremećaja u telesnim tečnostima, zbog „isušenja” jedne od četiri vitalne tečnosti (za koje se verovalo da postoje), što može dovesti do smrti.
  • Učenje islama — ukazuje na spavanje.
  • Budistička škola — koja u tibetanskoj knjizi „Život i smrt” navodi: Život nije ništa drugo do stalni ples između rođenja i smrti, ili ples promena (između, „rođenja i smrti”).
  • Francuska literalna fraza — koja se koristi u popularnoj kulturi i bukvalno u prevodu znači „mala smrt”, koristi se da označi spavanje nakon seksa ili orgazma.

Izvori uredi

  1. „la petite mort”. The Urban Dictionary. Pristupljeno 04. 09. 2017. 
  2. „TOP DEFINITION - la petite mort”. The Urban Dictionary. Pristupljeno 04. 09. 2017. 

Literatura uredi

  • Psychobiology of altered states of consciousness, Psychological Bulletin 2005, Vol. 131, No. 1, 98-127
  • Orgasmic aura originates from the right hemisphere, Neurology 2002;58:302-304
  • Electroencephalographic laterality changes during human sexual orgasm, Archives of Sexual Behavior, Springer Netherlands, Vol. 5, #3, maio de 1976. Abstract: Left and right parietal EEGs were recorded while seven subjects experienced sexual climax through self-stimulation.[1][mrtav link]
  • EEG during masturbation and ejaculation. Archives of Sexual Behavior, Springer Netherlands, Vol. 14, #6, dezembro de 1985. Abstract: ...Examination of the literature shows little agreement among reported results of studies of EEG changes during orgasm.

Spoljašnje veze uredi

Šablon:Portalbar