Mala prutka (Actitis hypoleucos) je malena močvarica koja sa Actitis macularia čini rod Actitis. Hibridizacija između ove dvije vrste je ponekada zabilježena.

Mala prutka
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Charadriiformes
Porodica: Scolopacidae
Rod: Actitis
Vrsta: A. hypoleucos
Dvojni naziv
Actitis hypoleucos
Linne, 1758.
Sinonimi

Tringa hypoleucos

Actitis hypoleucos
Actitis hypoleucos

Opis uredi

Odrasli su 18–20 cm dugi sa rasponom krila od 32–35 cm. Imaju sivkastosmeđ gornji dio tijela, bijeli donji dio tijela, kratke tamnožućkaste noge i stopala i kljun sa blijedom bazom i tamnim vrhom. Zimsko perje je im je bljeđe i imaju više izražene pruge na krilima, iako je to opet vidljivo samo iz blizine. Mladunci su više isprugani odozgo, a perje na krilima im je više oker boje.

Ova vrsta je vrlo slična vrsti A. macularia van sezone parenja, u uobičajenom perju. Međutim, tamnija stopala i drugačije pruge na krilima (koje se može vidjeti u letu) je izdaju, i, naravno, rijetko se nađe u arealu A. macularia.

Ponašanje uredi

To je društvena ptica i viđa se u velikim jatima i ima prepoznatljiv let sa ukočenim krilima, nisko iznad vode. Živi u većini umjerene i suptropske Europe i Azije. Zimi se seli u Afriku, južnu Aziju i Australiju. Istočni rub selidbenog puta prelazi preko Palaua, gdje se okupljaju stotine ptica.

Mala prutka traži hranu pomoću vida na tlu ili u plitkoj vodi. Kupi malene beskralježnjake poput kukaca, ljuskara i drugih beskralježnjaka, a može čak i uhvatiti kukce u letu. Na Nukumanu jeziku ovu vrstu obično zovu tiritavoi. Postoji i drugi naziv za nju, matakakoni, ali se smatra tabuom koristiti ga dok su žene i djeca u blizini. Razlog za to je zato što to znači "ptica koja malo hoda, a onda se pari".

Gnijezdi se na tlu blizu slatkih voda. Kada su ugroženi, mladunci se ponekada uhvate za tijelo roditelja koji onda odleti do sigurnog mjesta.

Rasprostranjena je i česta vrsta, i zato ima status najmanje zabrinutosti (lc).

Drugi projekti uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: mala prutka
 Wikivrste imaju podatke o: maloj prutki