Mala Njemačka, isto tako poznata pod njemačkim nazivom Kleindeustchland, jest naziv za projekt ujedinjenja Njemačke u 19. vijeku koji je isključivao Austriju iz buduće njemačke države.

Projekt Male Njemačke je nastao kao alternativa projektu Velike Njemačke koji je originalno zagovarao ujedinjenje pod austrijskom dinastijom Habsburg. Glavni zagovornik projekta Male Njemačke bila je Prusija na čelu s Ottom von Bismarckom, koji je držao da će protestantska Prusija lakše dominirati novom državom bez uključenja austrijskih katolika. Dodatni razlog bila je činjenica da bi uvođenje Austrije i drugih habsburških zemalja Njemačku dovelo u sukob s mađarskim, italijanskim te slavenskim nacionalizmima, a posredno s Rusijom i drugim velikim silama.

Projekt Male Njemačke je prevagu odnio u prusko-austrijskom ratu godine 1866., nakon koga je 1871. Njemačka formalno ujedinjena kao Drugi Reich.

Nakon prvog svjetskog rata su projekt Male Njemačke formalizirale pobjedničke sile Antante, spriječivši ujedinjenje Weimarske republike i Austrije. Nakon što je ideja Velike Njemačke pobijeđena u drugom svjetskom ratu, Mala Njemačka je formalno ustanovljena i zabranom anschlussa u ustavima Njemačke i Austrije.