Michael Caine

(Preusmjereno sa stranice Majkl Kejn)

Sir Maurice Joseph Micklewhite, Jr. CBE (14. ožujka 1933.), poznatiji kao Michael Caine, je britanski glumac s ostvarenih preko 100 filmskih uloga i osvojenim svim najvažnijim filmskim nagradama.

Michael Caine

Rođen/a Maurice Joseph Micklewhite, Jr.
14. 3. 1933. (1933-03-14) (dob: 91)
London, Engleska
Period aktivnosti 1956–
Suprug/a/e/zi Patricia Haines (1955–1958)
Shakira Baksh (1973–)

Rodio se u jugoistočnom Londonu, kao sin majke kuharice i kućne pomoćnice i oca, nosača na ribljoj tržnici. Napustio je školu nakon srednje škole, želeći se posvetiti glumi. Prvotno je radio u kazalištu, a kasnije prelazi na film, glumeći nasuprot mnogim legendama filma. Iako je imao dosta uspjeha, nanizao je i nekoliko velikih promašaja. Tijekom 1990-ih posebno mu je bilo teško naći ulogu.

Prvo je uzeo pseudonim "Michael Scott", no kako je već postojao glumac s tim imenom, morao je promijeniti svoje umjetničko ime. Razgovarajući sa agentom u telefonskoj govornici, okrenuo se oko sebe i ugledao reklamu za film "The Caine mutiny", izabravši prezime Caine. Jednom se našalio kako je mogao postati "Michael 101 Dalmatinac", da se okrenuo na drugu stranu.

Osvojio je dva Oscara (1986. i 1999. godine), tri Zlatna globusa, i još niz priznanja. Jedan je od samo dva glumca koji su za glumu (glavnih ili sporednih uloga) nominirani za Oscara u svakom desetljeću od 1960-ih. Drugi je Jack Nicholson.

Iako mu je otac bio katolik, odgojen je kao protestant. Ženio se dva puta, ima dvije kćeri. Navija za West Ham United. Prvo je dobio titulu CBE, a kasnije titulu Sir. Kad ne radi, koristi svoje pravo ime.

Bio je i jedan od domaćina 45. dodjele Oscara. Partneri su mu bili Carol Burnett, Charlton Heston, i Rock Hudson.

Vanjske veze uredi