Maintirano je grad na zapadu Madagaskara od 16 000 stanovnika, administrativni centar Regije Melaki i Distrinkta Maintirano u Provinciji Mahajanga.

Maintirano
Koordinate: 18°4′S 44°1′E / 18.067°S 44.017°E / -18.067; 44.017
Država  Madagaskar
Provincija Mahajanga
Regija Melaki
Visina 23 [1]
Stanovništvo (2005.)
 - Područje utjecaja 16 000
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Maintirano na mapi Madagaskara
Maintirano
Maintirano
Maintirano na karti Madagaskara

Maintirano na malagaškom znači - crna voda ili mrtva voda[1], a to ime doista i odgovara mjestu, jer se ono nalazi usred močvarne lagune na obali Mozambičkog kanala. U Maintiranu su većinsko stanovništvo Sakalave jedan od malagaških naroda.

Historija uredi

Na početku 17. vijeka do Maintirana su doplovili portugalski moreplovci, ali od njihova boravka ništa nije ostalo. Maintirano se počeo oblikovati kao grad za vrijeme francuske kolonijalne uprave, kad su u mjesto došli živjeti prvi Francuzi početkom 20. vijeka.

Maintirano je prometno vrlo izoliran, jer je magistralna cesta br.1 (u izgradnji) od Tsiroanomandidija nadalje teško prohodna, čak i za terenska vozila u sušnom razdoblju, a sa lokalnog aerodroma ne postoje redovne linije.

Maintirano je vrlo siromašan grad, koji ima bolnicu, sud[2] i stalnu meteorološku stanicu.[1]

Pored Maintirana leži Masiv Antsingi (70 km istočno prema Morafenobeu) tu je moguće vidjeti formacije neobičnih kraških stijena koje Malgašani zovu - tsingi (ali nešto manje od onih u Rezervatu prirode Tsingi de Bemaraha). Odmah pored grada pored sela Ambereni nalazi se Jezero Bemamba, veliki rezervat ptica močvarica, od 50 km². [1]

Geografske i klimatske karakteristike uredi

Maintirano leži u močvarnoj laguni Mozambičkog kanala između ušća dviju rijeka. Južno pored grada, svoje ušće ima rijeka Namela, na kojoj je i gradska luka, a sjeverno od grada rijeka Manomba.[1] Maintirano je udaljen 500 km od glavnog grada Antananarivo ali je dionica od 380 km do Tsiroanomandidija teško prohodna, tako da je ta cesta praktički neupotrebljiva. Maintirano ima vruću i suhu tropsku klimu sa prosječnom dnevnom temperaturom od preko 30 °C.

Transport, Privreda uredi

Do Maintirana treba doći nacionalni magistralni put br. 1 preko kojeg bi grad bio povezan sa Antananarivom, i ostatkom zemlje, ali on je dovršen samo do Tsiroanomandidija. Od grada vodi regionalna cesta 8a prema mjestu - Anatsalova i rezervatu prirode Rezervatu prirode Tsingi de Bemaraha, duga 116 km. Maintirano ima malu skromnu luku u estuariju rijeke Namela, do koje mogu doći samo brodovi manje tonaže. Maintirano ima i mali Aerodrom Maintirano (IATA: MXT ICAO: FMMO) [3] iz kojeg nema redovnih linija, već se leti jedino po narudžbi.

Većina stanovnika Maintirana njih - 55%, bavi se ribarstvom, a 34% poljoprivredom. Najviše se uzgajaju banane, kukuruz, krumpir i riža. U industriji radi 0.8% a u administraciji i uslugama 10.2% stanovnika.[2]

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Localités Maintirano (francuski) (  (PDF)). Dilag-tours. Pristupljeno 16. 10. 2011. 
  2. 2,0 2,1 „ILO census data”. Cornell University. 2002. Pristupljeno 17. 10. 2011. 
  3. Maintirano Airport, Maintirano, Madagascar

Eksterni linkovi uredi