Jules Maigret

(Preusmjereno sa Maigret)

Jules Maigret (fonetski: Žil Megre) je fiktivni lik francuskog policijskog službenika koga je stvorio belgijski pisac Georges Simenon i iskoristio kao protagonista više desetaka kriminalističkih romana i priča, zbog čega je postao jedan od najpoznatijih fiktivnih detektiva u historiji žanra. Maigret služi kao komesar, odnosno jedan od šefova Regionalne direkcije Sudske policije Pariza.

Spomenik Julesu Maigretu koga je izradio Pieter d'Hont, postavljen 1966. godine u nizozemskom gradu Delfzijl gdje je Georges Simenon napisao prvi roman o njemu.

Maigret je opisan kao muškarac čiji krupan izgled i široka ramena odaju seljačko porijeklo, ali istovremeno i kao gurman, sklon piću i pušenju lule. Njegova omiljena metoda istrage zločina jest da se što bolje upozna sa mjestom i miljeom gdje se zločin odigrao kako bi što bolje shvatio karakter i motive potencijalnih počinitelja.

Prvi put se pojavio 1931. u romanu Pietr-le-Letton (Petar Latvijac), a iste godine još u nekoliko romana, uključujući La Nuit du carrefour (Noć na raskršću) koji je sljedeće godine ekraniziran u istoimenom filmu Jeana Renoira gdje je Maigretov lik tumačio Pierre Renoir. Otada su romani o Maigretu bili često adaptirani za film i televiziju, a među glumcima koji su ga glumačili je vjerojatno najpoznatiji Jean Gabin; zapažene su nastupe u ulozi Maigreta imali Francuz Bruno Cremer, Italijan Gino Cervi i Britanci Rupert Davies i Michael Gambon.

Djela fiktivnog univerzumaUredi

  Ovaj članak ili jedan njegov dio nije preveden ili je samo djelimično preveden.
Ako smatrate da ste sposobni prevesti ga, pogledajte kako uređivati članak, kliknite na link uredi i prevedite ga vodeći računa o standardima Wikipedije i srpskohrvatskog jezika.
  Moguće je da ovaj članak ili neki njegov dio sadrži zastarjele podatke
Molimo vas da pomognete Wikipediji u ažuriranju članka, ukoliko je to moguće. Za više detalja, pogledajte stranicu za razgovor.

Romani i priče (kronološki redoslijed, uz mjesec i godinu izdanja)Uredi

FilmoviUredi

TV serijaUredi

StripoviUredi

Vanjske vezeUredi