Mahovina sna
Knezevic-Mahovina sna.jpg
Autor(i) Slađana Knežević
Dizajn korica Ivana Živić-Stojković
Država Srbija
Jezik srpski jezik
Žanr(ovi) poezija
Izdavač Narodni univerzitet "Vuk Karadžić" Beli Manastir
Datum izdanja 1994. (juli)
Stranica 92
ISBN nema (COBISS-Sr)

Mahovina sna, druga zbirka pjesama Slađane Knežević. Izdana je 1994. godine u Bezdanu kao peta knjiga u Biblioteci "Baranja", a izdavač je Narodni univerzitet "Vuk Karadžić" Beli Manastir. Štampana je ćirilicom u MIGP "Vojvodina" u Bezdanu u formatu 20 x 12 cm. Recenzent knjige je Petar Matić, dok je autorica naslovne stranice i ilustracija (likovnog obogaćenja; 1 + 8; ženski aktovi i lica žena) Ivana Živić-Stojković.

Na preklopu omota nalazi se popis sponzora i bilješka o piscu, a na 4. stranici "Kratke crtice o zbirci pesama 'Mahovina sna'", koje je napisao Petar Matić.

Riječ recenzentaUredi

Prema riječima recenzenta Petra Matića, ova zbirka pjesama namijenjena je u prvom redu mladima, onim sanjarima koje privlači poezija. Pjesnička traganja kod Slađane Knežević po snovima i sjećanjima predstavljaju okosnicu njenog djela. Pitanje tragičnosti života, izgubljenih snova, baršunaste mahovine pitanje je praštanja, a praštanje su vrata kroz čije otvore prolaze duboke naslage njenog emotivnog sna.

Zbirka "Mahovina sna" ukazuje na "sjevernu stranu srca", obraslu mekom mehovinom sopstvenog bića, koje oslonac traži u samoći. Njene pjesme su duboko personalizovane, prepune slobode doživljaja i jednostavnosti, gotovo pjesnički obnažene. Njena stvarnost su snovi i ne treba je buditi, neka sanja jer ona samo tako osjeća smisao života i poezije.

SadržajUredi

U zbirci je objavljeno 65 pjesama u osam ciklusa: "Oblak zaljubljen" (7 pjesama), "U korist života" (5), "Pukotina" (5), "Predaja" (5), "Čedu ljudskom" (10), "Vajari pesme" (9), "Duša tišine" (13), "Ostanak" (11).

Zbirka je nazvana prema pjesmi "Reči mahovine sna" (69. str.), objavljena je s posvetom "Mom sinu Milovanu", a uz naslov prvog ciklusa citirani su stihovi indijskog pjesnika Tagorea.

Primjerci u bibliotekamaUredi

Pet primjeraka knjige nalaze se u Gradskoj knjižnici Beli Manastir i po jedan u Gradskoj biblioteci "Karlo Bijelicki" (Sombor) i Biblioteci Matice srpske (Novi Sad). (COBISS-Sr)

PovezanoUredi