Magnum Force

filmski poster koji je izradio Bill Gold
Režija Ted Post
van špice:
Clint Eastwood
Buddy Van Horn
Producent Robert Daley
Scenario John Milius
Michael Cimino
sinopsis: John Milius
Predložak likovi koje su stvorili Harry Julian Fink
R.M. Fink
Uloge Clint Eastwood
Hal Holbrook
Mitchell Ryan
David Soul
Felton Perry
Robert Urich
Tim Matheson
Muzika Lalo Schifrin
Fotografija Frank Stanley
Montaža Ferris Webster
Studio The Malpaso Company
Distribucija Warner Bros.
Datum(i) premijere
25. decembar 1973 (1973-12-25)
Trajanje 124 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 39,768.000 $[1]
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

The Enforcer (1976)

Magnum Force (sh. Snaga Magnuma), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Klopka za inspektora Callahana, je američki kriminalistički film snimljen 1973. godine u režiji Teda Posta. Predstavlja nastavak filma Prljavi Harry, odnosno drugi nastavak u seriji o policijskom inspektoru Harryju Callahanu. Njegov lik ponovno tumači Clint Eastwood, a radnja prikazuje kako San Francisco postaje poprište spektakularnih ubistava zloglasnih, ali od strane zakona "nedodriljivih" kriminalaca, te koje Callahan počinje istraživati, postavši sve više uvjeren da bi iza njih mogao stajati vigilantistički nastrojeni policajac.

Scenario za film je napisao John Millius, velikim dijelom inspiriran kritikama na račun Prljavog Harryja, kome su američki ljevičari i liberali optuživali da kroz lik policajca koji se sa kriminalom obračunava "po kratkom postupku" promovira fašizam. Zbog toga je u filmu Callahan suprotstavljen upravo likovima čije metode i svjetonazor odgovaraju takvom opisu. Eastwood, koji je preko svoje kompanije Malpaso producirao film, za režisera je odabrao starog suradnika Teda Posta. Usprkos toga, snimanje su obilježile stalne svađe između njih dvojice, te je Eastwood kasnije tvrdio da je, u stvari, on na kraju režirao film.

Nakon premijere su kritičari bili uglavnom neprijateljski nastrojeni, ali je publika, velikim dijelom zahvaljujući nizu akcijskih scena, prigrlila film. Kasnije je postao predmetom kontroverze zbog optužbi da je jedna od metoda ubijanja prikazana u filmu - tjeranjem žrtve da pije sredstvo za čišćenje - kasnije kopirana od stvarnih ubica u slučaju tzv. Hi-Fi ubistava sljedeće godine. Glumica Suzanne Sommers, koja se u jednoj od scena ubistava nakratko pojavljuje u toplesu, je, pak, upravo zahvaljujući Magnum Force započela uspješnu karijeru.

UlogeUredi

NapomeneUredi

  1. Na odjavnoj špici Magnum Force je prezime lika navedeno kao "Calahan"; u svim drugim filmovima i materijalima se spominje kao Callahan s dva "l".

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi