Magnetno levitacijski voz

Maglev voz je posebna, moderna vrsta željezničkog vozila, koja lebdi nad vodilicom, kad je u pokretu, pomoću magnetske sile. Krajem 1940-tih, Eric Laithwaite, engleski inženjer elektrotehnike, razvio je prvi funkcionalni i upotrebljivi linearni indukcijski motor. Ovo je tehnologija, koja se još uvijek razvija i unapređuje.

JR-Maglev
Transrapid, njemačka verzija magnetno-levitacijskog vlaka

Posebnost ovakvog načina rada je ta, što u pokretu sam voz ne dodiruje podlogu, nego lebdi na vrlo tankom razmaku od vodilice pomoću magnetoodbojne sile. To smanjuje trenje i time troškove održavanja voznog puta. Ovakav način rada se naziva magnetska levitacija. Pogon se vrši pomoću principa linearnog motora.

Trenutni eksperimentalni rekord brzine je 581 km/h. Trenutno su poznata tri tipa magnetske levitacije. Trenutno na svijetu postoji samo jedan komercijalni primjerak predstavnika ove inovativne tehnologije sa komercijalnim brzinama preko 400 km/h. Velika brzina omogućuje izrazito brzo putovanje. Vrijeme jedne vožnje od 10-ak kilometara je oko 7 minuta.

Ova tehnologija je izrazito skupa za uvođenje (građenje vozne trase), ali eksploatacija je iznimno jeftina i profitabilna, ako postoji dovoljan broj putnika. U svom trenutnom statusu, komercijalna isplativost je samo, ako postoji veliki broj putnika na dužim relacijama pri većim brzinama.

Sustavi izvedbe uredi

Trenutno su poznati ovi glavni sustavi izvedbe:

  • elektromagnetska suspenzija - privlačna sila magneta koji su ispod trase se koristi za lebdenje
  • elektodinamička suspenzija - odbojna sila magneta koji se koriste za odbijanje vlaka time uzrokujući gibanje

Urbani maglev uredi

Sustavi maglev vlakova malog dometa i male brzine:

  • M-Bahn, ukinuti maglev, koji se koristio u Berlinu za testiranje tehnologije
  • Linimo, Japan, još uvijek u funkciji

Poveznice uredi

Tipovi vozila koja se koriste uredi

  • Transrapid System: Transrapid 09
  • JR-Maglev: Maglev MLX001
  • Japanski sustav: Linimo
  • Rotem

Literatura uredi

Vanjske veze uredi