Maglenka (Clitocybe nebularis), još zvana i sniježnica, vrsta je uvjetno jestive gljive iz porodice Tricholomataceae.

Maglenka
Naučna klasifikacija
Carstvo: Fungi
Koljeno: Basidiomycota
Razred: Agaricomycetes
Red: Agaricales
Porodica: Tricholomataceae
Rod: Clitocybe
Vrsta: C. nebularis
Dvojni naziv
Clitocybe nebularis
(Batsch), P. Kummer

Opis uredi

Klobuk je širine 6-20 cm, mesnat, maglenosive boje. Najprije je zvonolik, poslije konveksan sa uvrnutim rubom, potom ravan i naposlijetku saizvinutim i vijugavim obodom. Posut je sivkastim prahom (maglica) koji se lako briše. Kožica se lako guli. Listići su brlo gusti, pomiješani sa kraćima. Spuštaju se niz stručak. U početku su blijedožućkaste boje, a kasnije rumenkasti. Lako se odvajaju od mesa klobuka. Stručak je visine 6-15 cm. Mesnat je, pun, elastičan, spužvast. Smeđesive je boje, a ponekada rumenkast. Pri vrhu je tanji, a pri dnu je zadebljan. Meso je bijele boje i manje-više vlaknasto. Ima vrlo jak i neodređen zadah. Okus mu je trpak.[1]

Spore su žućkaste, ovalnog oblika veličine 6-8x3-4 µm.

Jestiva je vrsta, ali je zbog jakog mirisa i okusa dvojbena delikatesa. Moguće je da sadrži termolabilne toksine koji se kuhanjem uništavaju.

Meso maglenke sa sulfovanilinom trenutačno postane prolazno ljubičasto-crveno. Sa fenolom posmeđi, dok sa dušičnom kiselinom prvo pocrveni, a zatim postane grimizno.

Rasprostranjenost uredi

Maglenka se može naći u Europi i Sjevernoj Americi. Ova gljiva raste u kasnu jesen u crnogoričnim i bjelogorilčnim šumama. Pojavljuju se u velikim skupinama u krugovima ili linijama.

Slične vrste uredi

Maglenka je teško probavljiva, te zbog toga nije preporučljiva ljudima osjetljiva želuca. Raste u kasnu jesen u veliki skupinama, cik-cak linijama ili krugovima kao i modrikača (Clitocybe nuda). Može narasti vrlo velika, sa promjerom klobuka i do 25 cm. Ako se obrati pažnja na morfološke značajke, zamjena sa otrovnim vrstama nije moguća. Otrovna olovasta rudoliska (Entoloma sinuatim) joj dosta sliči, ali ona ima prvo blijede, te na kraju crvenkaste listiće i klobuk sivosvilenkaste boje. Ponekada se pojavi bojela forma maglenke.

Galerija uredi

Izvori uredi

Drugi projekti uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: maglenka
 Wikivrste imaju podatke o: maglenci