Maglemosijan (cca 7500. pne.- ca 6000. pne.) je ime dano kulturi ranog mezolitskog perioda u Sjevernoj Evropi. U Skandinaviji, tu kulturu je slijedila Kongemose kultura.

Naziv dolazi od arheološkog nalazišta u Danskoj, zvanog Maglemose u Mullerupu na zapadnom Zealandu, gdje je prvo naselje pronađeno 1900. Tokom slijedećeg vijeka niz sličnih naselja je iskopan na području od Engleske do Poljske te od Skanije u Švedskoj do sjeverne Francuske.

Maglemosijanski ljudi su živjeli u šumama i močvarnoj okolini koristeći ribarsko i lovačko oruđe napravljeno od drva, kostiju i kremenih mikrolita. Izgleda da su pripitomili pse. Neki su možda živjeli u stalnim naseljima, ali su većina bili nomadi.

Kolibe napravljene od kore drveća su sačuvane, dok je alat pravljen od kremena, kostiju i rogovlja. Karakteristični za kulturu su kremenski mikroliti s oštrim rubovima koji su korišteni za vrškove kopalja i strelica. Posebna karakteristika je i harpun.

More u sjevernoj Evropi nije dosegla današnju razinu sve do oko 6000 godina pne. što znači da su u međuvremenu poplavljena mnoga područja koja su naseljavali Maglemosijski ljudi.

Izvori uredi