Magas od Kirene

(Preusmjereno sa stranice Magas od Cirene)

Magas od Kirene (vladao 276 - 250. pne.) bio je helenistički vladar Kirene (Kirenajka u današnjoj Libiji). Rođen je kao sin makedonske plemkinje Berenike i plemića po imenu Filipa. Berenika se poslije udala za egipatskog kralja Ptolemeja, a poslije je Berenikin sin, odnosno njegov polubrat Ptolemej II postao egipatskim kraljem.

Još za Ptolemejevog života je, zahvaljujući majčinom uticaju, Magas postao guvernerom Kirenajke. U nekoliko navrata je pokušao steći nezavisnost od polubrata, ali se prilika pružila tek oko 276. pne. kada je Egipat došao u sukob sa Seleukidskim Carstvom. Magas je tada oženio Apamu, kći seleukidskog vladara Antioha, te potom proglasio nezavisnost. Njegove su, nakon izbijenja prvog sirijskog rata snage krenule u pohod na Egipat. Međutim, od njega je morao odustati zbog pobune nomadskog plemena Marmarida. Antioh je naknadno poražen od Ptolemeja. Usprkos toga, Magas je uspio očuvati nezavisnost Kirene do svoje smrti 250. pne. Jedino dijete mu je bila kći Berenika II.

Magas je jedan od vladara koji se spominju u Ašokinim ediktima, odnosno za koje se tvrdi da im je maurijski car Ašoka poslao izaslanike kako bi ih preobratio na budizam. Magas je jedini od tih vladara za koje postoje određene špekulacije da je uistinu primio izaslanike, ili da su izaslanici dobili priliku upoznati njihove podanike s njihovim učenjima. Temelj za to su učenja filozofa Hegesije iz Kirene, za koja se kasnije tvrdilo da su pod budističkim uticajima.

Napomene uredi

V. također uredi

Magas od Kirene
Umro/la: 250. pne.
Kraljevske titule
Uspražnjen/na
Titulu posljednji imao/la
Arkesilaj IV
Kralj Kirene
276. pne.–250. pne.
Slijedi:
Demetrije