Madona sa karanfilom

Madona sa karanfilom
Leonardo da Vinci Madonna of the Carnation.jpg
Leonardo da Vinci, 1478.-80.
ulje na platnu , 62 × 47.5 cm
Alte Pinakothek, München

Madona sa karanfilom (Madona sa vazom ili Madona sa djetetom), slika je Leonarda da Vincija, nastala između 1478. i 1480. godine. Od 1889. nalazi se u muzeju Alte Pinakothek,[1] a do tada je bila privatno vlasništvo.

OpisUredi

Središnji motiv je mlada Djevica Marija sa djetetom Isusom u naručju. Marija sjedi i nosi skupocjeni nakit. U lijevoj ruci drži karanfil, što se tumači kao simbol iscjeljenja. Lica su osvijetljena dok su objekti okolo tamniji, na primjer, karanfil je pokriven sjenom. Dijete gleda gore, dok majka gleda dole, tako da ne postoji kontakt očima. Portret je postavljen u sobi sa po dva prozora sa svake strane središnjih figura, na kojima je, karakterističnom Da Vincijevom tehnikom, sfumatom, prikazan udaljeni pejzaž.

Za ovu sliku se ispočetka mislilo da ju je naslikao Andrea del Verrocchio, ali su kasnije historičari umjetnosti utvrdili da je ipak riječ o Da Vincijevom djelu. Madona i dijete su čest motiv u kršćanskoj umjetnosti srednjeg vijeka. Ova slika je jedino Leonardovo djelo koje je trajno izloženo u Njemačkoj.

IzvoriUredi

  1. Room IV ("Italian Renaissance paintings"), Inventory No. 7779