Madigan
Režija Don Siegel
Producent Frank P. Rosenberg
Scenario Howard Rodman
Abraham Polonsky
Predložak The Commissioner; autor:
Richard Dougherty
Uloge Richard Widmark
Henry Fonda
Muzika Don Costa
Fotografija Russell Metty
Montaža Milton Shifman
Distribucija Universal Pictures
Datum(i) premijere
29. mart 1968 (1968-03-29)
Trajanje 101 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 1,100.000 $ (SAD i Kanada)[1]
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Madigan (TV serija)

Madigan je američki kriminalistički film snimljen 1968. godine u režiji Dona Siegela. Temelji se na romanu The Commissioner Richarda Doughertyja, novinara koji ga je velikim dijelom temeljio na vlastitim iskustvima zamjenika šefa njujorške policije 1950-ih. Radnja prikazuje 72 sata prilikom kojih se šef njujorške policije Anthony Russell (čiji lik tumači Henry Fonda) suočava sa problemima kao što su otkriće da je jedan od visokih policijskih funkcionara bio korumpiran i štitio bordel, odnosno žalbama crnog pastora da su mu sina fizički zlostavljali rasistički policajci. Naslovni protagonist, koga tumači Richard Widmark, je detektiv kome hapšenje gangstera Barneya Benescha (čiji lik tumači Steve Inhat) krene katastrofalno krivo, te opasni kriminalac uspije pobjeći i naoružan njegovim vlastitim službenim pištoljem počinje ubijati njegove kolege.

Madigan je napravljen u vrijeme kada su kolabirali dotadašnji cenzorski standardi, a novi (MPAA rejting) još nisu bili uspostavljeni, pa je velikim dijelom nastojao iskoristititi priliku da eksplicitnije prikazuje nasilje i golotinju. Međutim, daleko se više isticao ukazivanjem na naličje tadašnjeg američkog društva, odnosno probleme poput porasta kriminala u velikim gradovima te nesposobnošću policije da mu stane kraj, i to uglavnom zbog problema u vlastitim redovima. Zbog inzistiranja na naturalizmu, film se snimao na autentičnim lokacijama u New Yorku; ekipa ih je, međutim, morala napustiti i preseliti se u Los Angeles nakon što je i sama postala metom nekoliko fizičkih napada i razbojničkih pljački. Snimanje je također obilježio i veliki sukob između Sigela i producenta Franka P. Rosenberga.

Usprkos toga, film je na kraju dobio dobre kritike, prije svega zbog toga što je, za razliku od većine dotadašnjih policijskih filmova, koristio i konzistentno zadržao mračan ton, a što se najbolje vidjelo u završnici u kojoj protagonist na kraju gine. Sigel je kasnije mnoge od motiva iz Madigana dodatno obradio u kasnijim i isto tako uspješnim filmovima kao što su Coogan's Bluff i Prljavi Harry. Widmark je, pak, u ulozi tvrdog uličnog detektiva ostavio tako dobar dojam da je nekoliko godina kasnije TV-mreža NBC odlučila jednostavno ignorirati smrt njegovog lika, odnosno "oživjela" ga kako bi postao protagonist istoimene TV-serije.

UlogeUredi

Vidi jošUredi

IzvoriUredi

  1. "Big Rental Films of 1968", Variety, 8 January 1969 p 15.

Vanjske vezeUredi