Gospođa de Stal

(Preusmjereno sa stranice Madame de Staël)

1766. 1817. Gospođa de Stal (fr. Germaine de Staël) ili pravim imenom Žermena Neker (fr. Germaine Necker; 17661817) je bila francuska književnica.

Gospođa de Stal

Gospođa de Stal
{{{tekst_uz_sliku}}}

1766. [[]] 1766.
Mesto rođenja:  ()
1817.    [[]] 1817.
Mesto smrti:  ()

Biografija uredi

Rođena je u Parizu, a otac joj je bio ugledni ženevski bankar i ministar finansija Luja XVI. Njena majka, Sizan Kiršo, vrlo obrazovana žena, držala je cenjeni književni salon koji su posećivali Didro, Grim, Bifon, Renal i drugi poznati umetnici. U toj sredini Žermena dobija svoje prvo obrazovanje. Nakon udaje za švedskog diplomatu, barona Stal-Holstena (po kome joj ostaje titula, barunica de Stal), ona otvara svoj salon, u kojem se u doba Francuske revolucije okupljaju pristalice ustavne monarhije. Nakon pobede republikanskih snaga i septembarskog masakra (1792) sklanja se u Kope, imanje Nekerovih na Ženevskom jezeru. Tu sreće Benžamena Konstana, francuskog književnika, s kojim će biti u višegodišnjoj ljubavnoj vezi. Po primirivanju situacije vraća se u Pariz i obnavlja književni salon. Pokušava da se približi mladom generalu Bonaparti, ali budući car nije mario za njene intelektualne i fizičke čari. Ona tada prelazi u opoziciju, a njen salon postaje mesto antinapoleonovskih kritika. Godine 1803. prognana je iz Pariza. Sve do 1807. obilazi Nemačku i Italiju. Na osnovu tih putovanja piše knjigu, koja je uništena po Napoleonovoj naredbi, a gospođa de Stal proterana u Kope. Nakon njegovog pada vraća se u Pariz, gde nastavlja da okuplja umetnike i druge viđenije ljude u svoj salon.

Literatura uredi

  • Francuska književnost, knjiga druga, u okviru Edicije strane književnosti, Izdavačko preduzeće „Nolit“, Beograd, 1976.