Ludi Šeširdžija

(Preusmjereno sa stranice Mad Hatter)

Ludi Šeširdžija (engleski: The Hatter) je fiktivni lik iz pera Lewisa Carrolla koji se pojavljuje u njegovim pričama Alice's Adventures in Wonderland i Through the Looking-Glass, te je tako uz Alice i Ožujskog Zeca jedini lik koji se pojavljuje u obje priče. Iako ga je sam Carroll nazivao samo Šeširdžija, danas se najčešće dodaje epitet ludi. Sam termin "lud kao šeširdžija" puno je stariji od Carrollova djela, a Češirska mačka u prvoj priči i njega i Ožujskog Zeca naziva ludima. Prvo pojavljivanje imalu su poglavlju 7, "A Mad Tea-Party".

Ludi Šeširdžija
Lik iz serijala Alice's Adventures in Wonderland

Ilustracija Johna Tenniela iz 1865. godine
Debi Alice's Adventures in Wonderland
Odlazak Through the Looking-Glass
Autor Lewis Carroll
Portratirao/la Martin Short
Edward Everett Horton
Corey Burton
et al.
Detalji
Alias Šeširdžija
Hatta
Spol muškarac
Zanimanje šeširdžija, glasnik
Nacionalnost Zemlja čudesa

Šeširdžija u Carrollovim djelima uredi

 
Šeširdžija i Zec pokušavaju ugurati Puha u čajnik.

Kada ih je Alice posjetila, bilo joj je izrazito nejasno zašto cijelo vrijeme piju čaj. Šeširdžija je tada objasnio kako je jednom davno pokušao pjevati na zabavi Kraljice Herc, ali je to bio toliki fijasko da ga je ova osudila na smrt zbog "ubijanja vremena", mada je uspio izbjeći dekapitaciju. Za osvetu, Vrijeme (koje se u priči oslovljava s "On") se zaustavilo iz poštovanja prema Šeširdžiji te je njima tako uvijek 6:00 sati. Zbog toga, Šeširdžija nasumično zna viknuti "Tea Time" (eng. "Vrijeme je za čaj"). Sama čajanka, kada Alice stiže, obilježena je promjenom mjesta za stolom, kratkim komentarima, pitanjima i nerješivim zagonetkama i recitiranjem besmislene poezije, što na koncu otjera Alice. Kasnije se nanovo pojavio kao svjedok na suđenju Dečku Herc, gdje ga kraljica prepoznaje kao pjevača kog je osudila na smrt, a kralj upozorava da ne bude nervozan, inače će ga dati smaknuti.

Kada se lik, ovog puta kao Hatta, pojavio u priči Through the Looking-Glass, opet je bio u problemima sa zakonom. Ovaj put, doduše, nije nužno kriv: Bijela Kraljica objašnjava kako su podanici često uhićivani prije nego bi počinili zločin, a nekad čak i kada ga ne bi uopće počinili. Spomenuto je i kako je on jedan od glasnika Bijelog Kralja, zajedno s Ožujskim Zecom, koji se ovdje zove Haigha, a Bijeli Kralj objašnjava zašto ima dva glasnika: "jedan da ode, jedan da dođe". Tennielova ilustracija pokazuje ga i kako pije čaj, što daje dodatnu afirmaciju Carrollovoj natrusi da se radi o istim likovima.

"Mad as a hatter" uredi

Iako je ime "Ludi Šeširdžija" svakako nastalo prema poznatoj frazi "lud kao šeširdžija", porijeklo same fraze vrlo je upitno. U to je vrijeme prilikom izrade šešira korištena živa, tako da šeširdžije nisu nikako mogle izbjeći udisanje živinih para koje su nastajale tokom procesa izrade. Kako se slično koristilo i u mlinovima, mlinari i šeširdžije su, tako, jako često obolijevali od bolesti ludog šeširdžije, trovanja živom koje je uzrokovalo neurološke smetnje uključujući zbunjen govor i poremećen vid.

Izrada šešira bila je glavni obrt u tadašnjem Stockportu, gdje je odrastao Lewis Carroll, tako da nije bilo rijetko vidjeti šeširdžije koji su djelovali zbunjeno ili problematično. Dapače, mnogi su umrli jako mladi od trovanja živom. Ipak, Ludi Šeširdžija nema klasične simptome trovanja živom, koji uključuju izražen strah, snebivanje, povećanu sramežljivost, anksioznost i želju da ostanu neprimijećeni.[1] Češirska mačka u priči, ipak, i Ožujskog Zeca i Šeširdžiju naziva ludima u poglavlju sedmom, "A Mad Tea-Party".[2]

Inspiracija uredi

Postoje određene teze kako je inspiracija za Šeširdžiju bio Theophilus Carter, ekscentrični trgovac namještajem. Carter je u to vrijeme navodno bio jedan od studenata na Christ Churchu, mada to ne potvrđuju sveučilišne arhive. Carter je poznat po svom krevetu-budilici kojeg je prezentirao na Svjetskoj izložbi 1851. godine. Kasnije je bio vlasnik trgovine namještajem te je bio poznat kao "Ludi Šeširdžija" zbog navike da stoji na vratima svoje trgovine sa visokim šeširom na glavi. John Tenniel je navodno posjetio Oxford samo kako bi vidio Cartera i tako napravio skice za svoje ilustracije.[1] Ipak, za ove teze ne postoje nikakvi dokazi, kako u Carrollovim pismima tako ni u dnevnicima.

 
Čajanka Ožujskog Zeca s Alice, Ožujskim Zecom, Puhom i Šeširdžijom.

10/6 uredi

Kartica koja se nalazi na Šeširdžijinom šeširu ima tekst "U ovom stilu 10/6" (eng. "In this Style 10/6"), što se odnosi na 10 šilinga i 6 penija (ili pola gvineje), što je bila tadašnja cijena šešira. Brojka ima ulogu vizualne indikacije šeširdžijskog zanata.[3] Ipak, brojka 10/6 koristi se i u drugom kontekstu. Naime, u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu postoji neformalni blagdan znan kao "Mad Hatter Day" ("Dan Ludog Šeširdžije"), što je zapravo svojevrsni nastavak Prvog aprila te drugi najzabavniji dan u godini. Ipak, zbog razlika u kalendaru dvaju zemalja, u SAD-u se on slavi 6. listopada, a u Britaniji 10. lipnja.[4]

Šeširdžijina zagonetka uredi

U poglavlju "A Mad Tea Party", Šeširdžija Alice postavi znakovitu zagonetku, koja glasi: "Zašto su gavran i pisaći stol slični?" Nakon što Alice odustane, sam Šeširdžija prizna kako ni on nema rješenje za vlastitu zagonetku. Carroll je izvorno zamislio zagonetku bez rješenja, ali nakon mnogih upita čitatelja, odlučio je, zajedno s pomoćnicima, među kojima i ekspert u zagonetkama Sam Loyd, predstaviti neka rješenja. U predgovoru izdanja iz 1896., Carroll je napisao:

Toliko često su mi upućivana pitanja postoji li ikakvo zamislivo rješenje Šeširdžijine zagonetke, da ovdje službeno mogu navesti ono što mi se čini razumnim rješenjem: "Jer mogu proizvesti nekoliko nota (u engleskom izvorniku notes, što u tom jeziku znači i glazbenu notu i bilješku, dok se kod nas koriste različiti nazivi) iako su jako plosnate; i jer se nikada ne stavljaju s krivim krajem naprijed (u engleskom izvorniku Carroll koristi izraz nevar, što označava riječ never, ali je igra riječima jer je nevar naopako pisanje riječi raven, što znači gavran!". Ovo je, ipak, naknadno smišljeno; izvorno, zagonetka nije trebala imati nikakvo rješenje".[5]

Sam Loyd je postavio još nekoliko alternativnih rješenja među kojima su i "Jer ih je Poe koristio u svom radu" i "Jer su note po kojima su poznate poznate po tome što nisu glazbene note".[6]

Pojavljivanja uredi

Šeširdžija se pojavio u gotovo svakoj adaptaciji Alice do sada. Na filmu, lika su interpretirali Edward Everett Horton, Sir Robert Helpmann, Martin Short, Peter Cook, Anthony Newley, Ed Wynn, Andrew-Lee Potts i Johnny Depp. U glazbenim spotovima, tumačili su ga Tom Petty i Steven Tyler. Također, pojavio se i u teatru, gdje su ga glumili Nikki Snelson i Katherine Shindle te na televiziji, gdje su ga glumili John Robert Hoffman i Sebastian Stan. U jednoj baletnoj izvedbi, tumačio ga je Steven McRae.

Disneyjeva Alice uredi

Ludi Šeširdžija
Lik iz serijala Alice's Adventures in Wonderland
 
Šeširdžija u Disneyjevoj animiranoj verziji iz 1951. godine
Debi Alice in Wonderland
Autor Lewis Carroll
Portratirao/la Ed Wynn (glas; 1951.)
Corey Burton (glas; ostalo)
Detalji
Spol muškarac
Zanimanje šeširdžija
Nacionalnost Zemlja čudesa

Ludi Šeširdžija pojavljuje se i u Disneyjevoj animiranoj adaptaciji iz 1951. gdje mu glas posuđuje Ed Wynn. Šeširdžija je prikazan kao nizak, hiperaktivan čovječuljak sijede kose, velikog nosa i prednjih zubiju te komična glasa. U kasnijim verzijama (Bonkers, House of Mouse), glas mu je posudio Corey Burton. Kada Alice susretne Šeširdžiju i Ožujskog Zeca, njih dvojica upravo održavaju "ne-rođendansku" proslavu. Nakon što Alice zauzme mjesto za stolom, obojica nasrnu na nju i naglase kako je "jako jako nepristojno sjesti ako nisi pozvan[a]", ali oproste joj odmah nakon što pohvali njihovo pjevanje. Kada je Alice zatražila objašnjenje pojma "ne-rođendan", dobila je odgovor "kako u godini postoje 364 dana koja nisu tvoj rođendan; to su ne-rođendani". Nakon toga i njoj prirede jednu takvu proslavu. Ubro ju upitaju odakle je stigla, ali Alice nikada ne dobije šansu da im odgovori, isto kao što ne dobije šansu popiti čaj koji joj stalno nude jer konstantno mijenjaju mjesta za stolom. Šeširdžija također postavlja svoju poznatu zagonetku, ali kada Alice pokuša odgovoriti, on porekne da ju je ikada postavio.

Proslavu prekida Bijeli Zec, koji uliječe u kadar vičući kako je zakasnio. Šeširdžija i Ožujski Zec tada vandaliziraju sat Bijelog Zeca tako što u njega naguraju hranu, tvreći kako kasni čak 2 dana. Tada njih dvojica izbace Bijelog Zeca, a Alice ga slijedi dok ovi ponovo pjevaju ne-rođendansku pjesmu. Kasnije, njih dvojica, kao i Puh, pozvani su za svjedoke na Aliceinom suđenju, gdje ih je Kraljica Herc upitala znaju li išta o incidentu na igralištu za kroket. Ipak, umjesto odgovora, oni Kraljici prirede ne-rođendansku zabavu što ju razveseli.

Tijekom cijelog filma, Šeširdžija iz svog šešira izvlači brojne predmete, uključujući i torte i manje šešire. Također, Ožujski Zec i on nekoliko puta krše zakone fizike - iz čajnika toče šalice i tanjure, a Šeširdžija se može vidjeti kako jede tanjure i druge nejestive predmete sa stola; isto tako, Ožujski Zec traži od Šeširdžije pola šalice čaja, nakon čega ovaj prepolovi jednu šalicu i natoči jednu od dvije polovice za Zeca. Njegova osobnost je ona djeteta - u jednom je trenutku bijesan i tužan, u drugom presretan. Isto tako, Alice mu se svidi odmah nakon što pohvali njegovo pjevanje.

Batman uredi

Glavni članak: Mad Hatter (DC Comics)

Mad Hatter, pravim imenom Jervis Tetch je jedan od superzlikovaca i Batmanov neprijatelj u seriji stripova koje je izdao DC. Prvi put se pojavio u listopadu 1948. (Batman #49). Mada je Tetchov lik doživio brojne promjene fizičkog izgleda tokom godina, osnovni koncept ostao je isti - nizak s velikim zubima te uvijek nosi visoki šešir (uglavnom zelene boje). Mada Mad Hatter ne posjeduje nikakve supermoći, prikazan je kao genijalni neurotehničar s obilnim znanjem o kontroli i dominaciji nad ljudskim umom, bilo preko hipnoze bilo pomoću tehnologije. Osim u stripovima, Mad Hatter se pojavio i u televizijskim i animiranim serijama te u nekoliko video igara.

Pandora Hearts uredi

U manga/anime serijalu Pandora Hearts, Ludi Šeširdžija je Chain (stvorenje iz Abyssa) kojeg je stvorio Xerxes Break. U suštini, on je samo veliki cilindar s cvjetnim dekoracijama, sličan Breakovom vlastitom šeširu. Kada ga se pozove, može uništiti sve Chainove i predmete iz Abyssa na velikom području. Moguće je da također posjeduje teleportacijske sposobnosti jer se Xerxes često pojavljuje doslovno niotkud. Mada podsjeća na Carrollov lik, ugođaj što ga odaje znatno je strašniji i mračniji. Sam Break uvelike posjeća na spoj Šeširdžije i Bijelog Skakača.

Burtonova Alice uredi

Tarrant Hightopp
Lik iz serijala Alice's Adventures in Wonderland
 
Johnny Depp kao Ludi Šeširdžija u Burtonovoj verziji iz 2010. godine
Debi Alice in Wonderland
Autor Lewis Carroll
Portratirao/la Johnny Depp
Detalji
Spol muškarac
Zanimanje šešidržija
Nacionalnost Zemlja čudesa

U Burtonovoj filmskoj adaptaciji iz 2010., Ludog Šeširdžiju glumi Johnny Depp. U filmu, on je hrabar i lojalan Bijeloj Kraljici te je izrazito emocionalno povezan s Alice, koju želi zaštititi pod svaku cijenu. Njegovo puno ime u filmu glasi Tarrant Hightopp. Burton je objasnio kako je Depp "pokušao pronaći bazu za lika, nešto što osjećate, a suprotno je samom ludilu. U brojnim verzijama on je poprilično jednostrani lik i znate kako je njegov cilj bio izvuči ljudsku stranu iz čudnovatosti tog lika."[7] Narančasta kosa aluzija je na trovanje živom, od kog su oboljeli mnogi šeširdžije koji su koristili živu pri izradi šešira. Depp je rekao sljedeće: "Mislim da je bio otrovan, jako, jako otrovan i to mu je počelo izbijati kroz kosu, nokte i oči."[8] U drugom intervjuu, Depp je rekao kako mu je igranje Šeširdžije ostvarenje sna.[9]

Ostala pojavljivanja uredi

  • U video igrama American McGee's Alice i Alice: Madness Returns, Šeširdžija se pojavljuje kao, doslovno, psihotični manijak opsjednut zupčanicima i idejom da je genije. On je izumitelj koji koristi žive organizme kao osnovu za svoje izume. Među njegovim žrtvama su Ožujski Zec, Puh i mnoga poludjela djeca. U igri, Šeširdžija ima zelenu kožu, nosi olabavljenu luđaku košulju i iz glave mu viri veliki zupčanik. Također nosi i štap, a šešir mu je prekriven astrološkim simbolima. U drugom dijelu igre traži pomoć od Alice prilikom pronalaženja svojih udova koje su mu ukrali Ožujski Zec i Puh. U jednoom intervjuu, American McGee je objasnio kako je Šeširdžija utjelovljenje Aliceina mentalnog stanja - zbog toga je u prvom dijelu psihotičan, a u drugom znatno smireniji.
  • Šeširdžija se pojavljuje i u alternativnoj verziji Carrollove bajke, The Looking Glass Wars, autora Franka Beddora. U romanu se pojavljuje pod imenom Hatter Madigan i radi kao kraljevski tjelohranitelj. Mada uvelike podsjeća na Carrollovu verziju, temeljna razlika je u Madiganovom šeširu, koji se može razdvojiti u tri bumeranga u obliku slova S.
  • Lik Šeširdžije pojavljuje se i u još jednoj alternativnoj verziji priče, mangi Alice in the Country of Hearts. U toj verziji, lik Šeširdžije tumači Blood Dupre, kriminalni boss koji je predvodnik bande zvane "The Hatters" (eng. Šeširdžije), koja kontrolira jedan od četiri dijela Zemlje čudesa.
  • Lik Šeširdžije pojavljuje se i kao mahniti robot Mad Hatterbot u epizodama "Insane in the Mainframe" i "Follow the Reader" serije Futurama, kao i u filmu Futurama: Bender's Game. Sporedni lik, Mad Hatterbot se pojavljuje kao jedan od bolesnika u Institutu HAL (azilij za poludjele robote) gdje jednom prilikom uzvikne "Promijenite mjesa!", što svi u prostoriji i učine.
  • Šeširdžija se pojavio i u epizodi "Hat Trick" serije Once Upon a Time, gdje ga je tumačio Sebastian Stan.
  • Zajedno s Ožujskim Zecom, Šeširdžija ima cameo nastup u video igri Kingdom Hearts, gdje ga se može vidjeti na jednoj slici u Vrtu za čajanku.

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 Waldron HA. Did the Mad Hatter have mercury poisoning?. Br Med J (Clin Res Ed). 1983;287(6409):1961. doi:10.1136/bmj.287.6409.1961. PMID 6418283.
  2. Carroll, Lewis (1865). Alice's Adventures in Wonderland. Pristupljeno 5. 1. 2011.  The first mention of both characters occurs in the previous chapter, "Pig and Pepper", in a conversation between Alice and the Cheshire Cat: (Alice): 'What sort of people live about here?' (Cheshire Cat): 'In THAT direction,' the Cat said, waving its right paw round, 'lives a Hatter: and in THAT direction,' waving the other paw, 'lives a March Hare. Visit either you like: they're both mad.'
  3. There were 21 shillings to the guinea, 20 shillings to the pound and 12 pennies to a shilling ... thus 10/6 = £0.525.
  4. Mad Hatter Day - What is it?
  5. http://www.alice-in-wonderland.net/alice9.html
  6. Posthumno izdano u Cyclopedia of Puzzles. 1914. str. 354. 
  7. Rice, Kellen (22. 7. 2009.). „Comic-Con 2009: Tim Burton talks Wonderland”. BLAST (magazine). Pristupljeno 27 July 2009. 
  8. Abramowitz, Rachel (24. 12. 2009.). „Johnny Depp explains how he picked his poison with the Hatter”. Los Angeles Times. Pristupljeno 24 December 2009. 
  9. http://movies.yahoo.com/feature/movie-talk-pirates-4.html

Vanjske poveznice uredi