Maćuhica (dan-noć, trobojna ljubičica, ljubičica, milovanka, sirotica, šarena ljubičica; lat. Viola tricolor), je biljka iz porodice ljubičica (Violaceae).

Viola tricolor
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Malpighiales
Porodica: Violaceae
Rod: Viola
Vrsta: V. tricolor
Dvojni naziv
Viola tricolor
L.

Može biti jednogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka sa tankim, razgranatim poleglim stablom. Listovi su na drškama, srcastookruglog oblika po obodu su zupčasti sa dobro razvijenim zaliscima. Cvjetovi su pojedinačni, na dugačkim drškama sa raznobojnim kruničnim listićima - vršni su tamnije, a bočni svjetlije ljubičasti dok je donji bjeložućkast (lat. triboja= trobojna). Plod je čahura.

Upotrebljava se nadzemni dio procvjetale biljke (Violae tricoloris herba). Kao lijek se upotrebljava samo divlja, poljska vrsta.

Droga sadrži: salicilnu kiselinu, etarsko ulje, glikozide (od kojih potiču boje cvijeta), saponine, oko 10% sluzi, šećere, vitamin C, malo tanina i dr.

Zbog prisustva salicilne kiseline koristi se za vanjsku upotrebu kod psorijaze, ekcema, akni, dermatitisa tako što se čajem ispiraju oboljela mjesta, a gusta masa (talog) se stavlja kao oblog. Koristi se za izlučivanje mokraće i protiv upale mokraćne bešike, kod katara disajnih organa (obavezni je sastojak sirup za iskašljavanje), kod grozničavih stanja i reumatskih bolesti.

Koristi se u obliku čaja, sirupa, obloga i tečnosti za ispiranje. Kod povećanih doza i upotrebe duže od 4-6 sedmica može da se javi mučnina.