MUL.APIN je zbirka astronomskih zapažanja koja se tiče mnogih važnih aspekata babilonske astrologije. Tekst navodi imena 66 zvijezda i konstelacija, te daje brojne idikacije kao što su izlazak, silazak i datumi kulminacije, a temeljem kojih se može rekonstruirati babilonska zvjezdana karta.

Vjeruje da su brojna sazvježda navedena na tim pločicama poslužile za katalog Eudoksa iz Knida. Sredinom 2000-ih astrofizičar Brad Schaefer analizirao je podatke i ustanovio da su se pločice odnosile na astronomska zapažanja u oblasti Assura oko godine 1370. pne. Njegova analiza Eudoksovih podataka pokazuje i da su se drevi grčki astronomi koristili istim podacima.

Najstarija trenutno otkrivena kopija teksta je datirana u godinu 686. pne., ali većina naučnika vjeruje da je tekst sastavljen između 1400. i 1100. pne. [1] Najkasnije kopije Mul-Apina su datirane oko 300. pne.

Bilješke uredi

  1. Mul.Apin edited by Hunger & Pingree, page 9. Raniji naučnici kao Papke i Van der Waerden spominjali su godinu 2300. pne., što su kritizirali Hunger & Pingree navodeći godinu 1000. pne.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi