Međunarodna enigmatska nagrada "Bibliograf" (MEN "Bibliograf"), godišnja međunarodna nagrada koju je dodjeljivao EUČ za doprinos bibliografiji svjetskog zagonetaštva. Nagradu je ustanovio Savjet EU "Čvora" 4. II. 1979, a prva nagrada proglašena je 24. VI. 1979. u Koprivnici na XI. SZOJ-u.

Nagrada "Bibliograf" dodjeljivala se za najbolji prilog u vidu bibliografske knjige ili napisa iz određene godine. Time se željelo posredno utjecati na zagonetačke istraživače da se okrenu pripremanju bibliografskih rasprava jer samo one doprinose brzom i bržem upoznavanju neke inostrane enigmatike. Nagrada je bila u vidu bibliografske knjige Biografija enigmatike s odlukom napisanom na toj knjizi i potpisom predsjednika komisije za dodjelu te nagrade i žigom EUČ-a. Odluka s motivacijom pisana je, u pravilu, na tri jezika (jeziku dobitnika, našem i engleskom).

Prvi MEN je dodijeljen Krzysztofu Oleszczyku iz Varšave za članak "Polskie czasopisma szaradziarskie w okresie miedzywojennym" (Poljski zagonetački časopisi u međuratnom razdoblju), objavljen u varšavskom zagonetačkom godišnjaku "Kalendarz Szaradisty" za 1978. godinu (str. 150-155).

Drugi MEN, odlukom Skupštine EUČ-a od 7. XII. 1980. godine, dodijeljen je američkom enigmatu (puzzler!) Willu Shortzu (pseudonim Willz) za rukopis pod naslovom Puzzleana (engl. puzzle = zagonetka). Radi se o popisu od nekih 160-ak naslova (većinom knjiga) iz američkog zagonetaštva.

Izvori uredi