M2 je američki tenk koji se koristio do 1943 . godine

Nastanak i oprema uredi

Ovaj tenk koji kao svoju osnovu ima engleski Vickers tenk nastaje tijekom 1935 . godine. Već od prvih mjeseca proizvodnje ovaj tenk koji je posjedovao samo automatsko oružje za borbu se pokazao kao neuspjeh tako da do njegove prve revizije dolazi iste godine kada je i počela proizvodnja. U razdoblju od samo pet godina M2 doživljava čak četiri svoje revizije u pokušaju njegovog spašavanja, ali sve to biva uzaludno pošto se 1941. godine donosi definitivna odluka o obustavi proizvodnje u korist novih tenkova M3 Lee i M3/M5 Stuart. Sveukupno je proizvedeno nešto manje od 700 primjeraka ovog tenka.

Najjača verzija ovog tenk je bila ona iz 1940 . godine s topom od 37 mm i oklopom od 30 mm.

Ratna upotreba uredi

Prvi put još tijekom Španjolskog građanskog rata u kojemu M2 nije učestvovao američki planeri procjenjuju njegove vojne sposobnosti mizernim što dovodi do zamjene strojnice s topom. Tu verziju tenka su Britanci bili naručili 1941 . godine za svoje postrojbe samo da bi poslije izlaska modela M3 od njega odustali.

Američki vojni štab je u trenutku Njemačke objave rata donio odluku da M2 zbog svojih slabosti nema što tražiti na europskim bojištima, tako da ga je koristio na Pacifiku protiv sličnih japanskih tenkova i pješadija. Konačno povlačenje ovih tenkova iz borbenih djelovanja se dešava 1943. godine.