Mývatn
Mývatn, looking west from Höfði.jpg
Panorama jezera Mývatn
Lokacija
Položaj Regija Norðurland eystra
Države  Island
Koordinate 65°36′″N17°00′″W
Hidrografija
Vrsta eutrofno jezero
Površina 37 km²
Aps. visina 288 m
Dubina 4.5 m
Hidrologija
Odljev Laxá

Mývatn je plitko eutrofno jezero koje leži na sjeveru Islanda, udaljeno 85 km istočno od glavnog grada islandske regije Norðurland eystra - Akureyria.

Geografske karakteristikeUredi

Prvo maleno jezero nastalo je prije otprilike 3 800 godina, ali se je povećalo na današnju površinu od 37 km² nakon erupcije vulkana zvanog - Mlada Laxa, koja se zbila prije 2 000 godina. [1]

Kraj oko jezera Myvatn poznat je kao najsunčaniji dio Islanda, prepun ptica zbog brojnih mušica, po kome je jezero dobile ime, koje su za ptice i ribe bile odličan plijen. [1]Ono je sintagma od islandskih riječi (mušica) i vatn (jezero). Ime Mývatn se često koristi ne samo za jezero, nego i za čitav taj kraj.

Svega par kilometera od jezera, nalazi se kaldera - Krafla visoka 818 metara. [1] Okolica je bogata ostatcima vulkanske aktivnosti, ugaslim kraterima i stupovima lave. Sama rijeka Laxá poznata je kao bogato ribolovno područje za potočne pastrve i losose.

Jezero Mývatn, zajedno sa rijekom Laxá i okolnim močvarama, danas su zaštićeni kao rezervat prirode.

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Mývatn (engleski). Michael Feldmann. http://www.eldey.de/English/sights/north/north.html. Pristupljeno 26. 02. 2014. 

Vanjske vezeUredi