Münchhausen (film)

(Preusmjereno sa stranice Münchhausen (film, 1943))

Münchhausen je njemački fantastični film snimljen 1943. u režiji Josefa von Bákyja, koji se često navodi kao najbolje ostvarenje kinematografije Trećeg rajha napravljeno za vrijeme drugog svjetskog rata.

Münchhausen
RežijaJosef von Báky
ProducentEberhard Schmidt
ScenarioGottfried August Bürger
Erich Kästner
Rudolf Erich Raspe
Uloge
MuzikaGeorg Haentzschel
FotografijaKonstantin Irmen-Tschet
Werner Krien
MontažaMilo Harbich
Walter Wischniewsky
StudioUFA
DistribucijaUFA
Datum(i) premijere
3. 3. 1943 (1943-03-03)
Trajanje119 min.
ZemljaTreći Reich Njemačka
Jeziknjemački
Budžet6,500.000 ℛℳ
Bruto prihod8,000.000 ℛℳ

Naslovni protagonist, koga glumi Hans Albers, je baron Münchhausen, znameniti njemački profesionalni vojnik i pustolov, poznat kao autor fantastičnih priča o svojim doživljajima. Radnja filma, uokvirena prologom smještenim u suvremeno doba, prikazuje Münchhausenovu vojničku karijeru i pustolovine u nizu evropskih država u 18. vijeku.

Film je napravljen kako bi se obilježila 25. obljetnica znamenitog njemačkog filmskog studija Universum Film AG, te je u njega uložen rekordna suma novca, od čega je veliki dio otišao na tada skupu tehnologiju Agfacolora, odnosno filma u boji, kao i za tadašnje doba prilično impresivne specijalne efekte. Iako je napravljen pod paskom nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa, u njemu nije bilo eksplicitne propagandu. Scenarij je pod pseudonimom napisao Erich Kästner, pisac koji je zbog svojih ljevičarskih i anti-nacističkih stavova bio u nemilosti režima; u pojedinim segmentima filma su kasniji kritičari pronašli implicitnu i alegorijsku osudu cenzure i totalitarne vlasti. Za film je karakteristična i liberalan pristup golotinji i seksualnim temama, tako da se u filmu u nekoliko navrata mogu vidjeti žene u toplesu. S druge strane, glavni motiv za snimanje je bio njemačkoj publici pružiti eskapističku zabavu, odnosno kroz raskošni historijski spektakl pružiti bijeg od sumorne stvarnosti rata koji se u to vrijeme počeo sve očiglednije okretati protiv Njemačke. Nakon premijere je doživio ogromnu gledanost i bez problema vratio uložena sredstva.

Nakon rata se nastavio prikazivati u skraćenim verzijama, a početkom 1980-ih je pod naslovom Avanture barona Müncchausena prikazan i u kino-dvoranama tadašnje Jugoslavije, što je predstavljalo jedinstveni slučaj za film napravljen u Trećem rajhu. Vjeruje se da je originalna verzija, koja je imala 134 minuta, izgubljena.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Hans Albers Baron Münchhausen
Ilse Werner Isabella d'Este
Wilhelm Bendow Der Mondmann
Brigitte Horney Zarin Katharina II
Michael Bohnen Herzog Karl von Braunschweig
Ferdinand Marian Graf Cagliostro
Hans Brausewetter Freiherr von Hartenfeld
Hermann Speelmans Christian Kuchenreutter
Marina von Ditmar Sophie von Riedesel
Andrews Engelmann Fürst Potemkin
Käthe Haack Baronin Münchhausen
Waldemar Leitgeb Fürst Grigorij Orlow
Walter Lieck Runner/Der Läufer
Hubert von Meyerinck Prinz Anton Ulrich
Jaspar von Oertzen Graf Lanskoi
Werner Scharf Prinz Francesco d'Este
Armin Schweizer Johann
Leo Slezak Sultan Abd ul Hamid

Vanjske veze uredi