Lun je naselje u Republici Hrvatskoj, u sastavu općine Novalja, Ličko-senjska županija.

Lun
Lun na karti Hrvatske
Lun
Lun
Lun na karti Hrvatske
Regija Kvarner
Županija Ličko-senjska županija
Općina/Grad Novalja
Geografske koordinate
 - z. š. 44.6869 N
 - z. d. 14.7503 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 337
Pošta 53291
Pozivni broj +385 053
Crkvaulunu.jpg
Župna crkva

SmještajUredi

Nalazi se na najsjevernijem dijelu otoka Paga. Zemljopisno je bliže otoku Rabu nego naselju Novalja, čijoj općini i pripada.

Iako je gotovo sa svih strana okružen morem, sam Lun se nalazi na uzvisini oko 300 metara zračne linije od mora. Najbliže su mu uvale Furnje i Veli Rakovac u Paškom kanalu, te Njivina, Budunalva i Krušvina u Kvarneriću.

EtimologijaUredi

Lun je naselje na najsjevernijem dijelu otoka Paga koji svojim izgledom podsjeća na kažiprst. Prema nekim navodima ime mu potječe od starih izraza u dokumentima: Punta Loni, što je domaći narod na starohrvatskom prevodio kao "Koncilun" gdje je navodno Konci lokativ od riječi konec, a L un izvedenica od latinskog leo, leonis=lav. Vjerojatnija je varijanta da je ime izvedeno od latinskog i talijanskog naziva rta Lun: Punta Longa, lunga, Lun.

PovijestUredi

 
Lunske masline - simbol Luna

Pisanih dokaza o stalnim stanovnicima prije 1653. g. nema iako su na više mjesta pronađeni ulomci rimske keramike, a na lokalitetu Vidasi, Ilirski grobovi i humci iz kojih je nakit pohranjen u lokalnoj etnografskoj zbirci u Novalji. Zanimlivo je da su se oduvijek oko područja Luna vodili sporovi između tadašnjih gradova Raba, Zadra pa čak i Osora. Tako je hrvatski kralj Peter Krešimir IV, 1071. g. (koji je Pag i Rab oteo Mlecima) u Biogradu presudio u sporu između Raba i Zadra, da cijelo područje Luna uključujući i Novalju pripadne Rabu. Do tada je cijeli Pag bio pod jurisdikcijom rabske biskupije, a od tada nadalje, samo dio otoka od Caske ili Cisse zapadno. Grad Pag i ostatak otoka pripada Zadru.

Lun je skoro 1000 godina pripadao gradu Rabu, da bi 1992. g, vlasti u Zagrebu odlučile osnovati novu općinu Novalja, koja obuhvaća sjeverni dio Paga pa je njoj pripojeno i područje Luna, te je staviti pod Ličko-senjsku županiju. Takvo nepoštivanje tradicije i nepraktično rješenje izaziva veliki otpor stanovništva sjevernog dijela otoka Paga koji traže povratak na staru administrativnu podjelu te srstavanje u Primorsko-goransku županiju.

Prvi stalni stanovnik Luna bio je Matej Badurina, kojeg su Rapski (Mletački) plemići 1653. g. naselili na njihovom posjedu kao najamnika, pastira ali i kolona. Do tada su Rabljani obrađivali svoje posjede na tom dijelu Paga bez stalnog naseljavanja. Sa Matejem na Lunu počinje i feudalizam. Kao najamni pastir (i vjerojatno izbjeglica pred Turcima) Matej je morao pristati na ugovor da će na tuđoj zemlji raditi i privređivati uz davanje dijela tj "dohodka" posjedniku,a takozvani "dohodak" je iznosio četvrtinu uroda žitarica, i šestinu uroda grožđa. "Dohodak" se nije davao Rabljanima na temelju stvarnog uroda već na temelju procjene posebne komisije. Sredinom XIX. st,. procjena uroda je prepuštena plaćenom općinskom vještaku takozvanom "Štimaduru". Ubiranje se odvijalo poslije žetve odnosno poslije berbe grpžđa. Sakupljena su se dobra uglavnom prodavala na licitaciji u Rabu koji je bio važan agrarni centar. Pravo posjeda lunjske i novaljske zemlje iz ruku Mletaka, kroz povijest prelazi iz jednih u druge ruke da bi zadnji posjednik bila općina Rab, koja se sramotnih feudalnih davanja ("dohotka") nije htjela odreći sve do 1944. g. (Službeno ukidanje feudalnih odnosa objavljeno je tek 1946. g.

Iako se Matej Badurina spominje u matičnim knjigama Raba, nema podataka o njegovom porijeklu tj. odakle je došao na Rab. Prema fra. Anđelku Badurini, Badurine su indoevropskog (Armenskog) porijekla, jer na tom jeziku riječ "Badur" znači pastir, ali isto tako označava grubu pastirsku kabanicu sa kapuljačom za glavu kakvu su nosili naši pradjedovi. Upravo jedna takva čuva se u samostanu franjevaca trećoredaca u Portu na Krku. Nešto više od stotinjak godina nakon dolaska Mateja Badurine u Lun, pojavljuju se i druga prezimena: Argentin, Baričević, Kocijan, Makarun, Reinić, Šanko i Šegota. I dan danas Badurine su najčešće prezime na Lunu, ali ih ima i svuda po svijetu,od Amerike do Australije.

 
Tovarnele.

ZaseociUredi

Lun nije jedinstveno naselje. Osim samog sela Luna, njemu pripadaju i okolni zaseoci od kojih su neki udaljeni više kilometara. To su npr. Tovarnele (u nekim napisima Tovrnele) je najsjevernije naselje na Pagu, ujedno i lunjska luka.Sam naziv Tovrnele dolazi od talijanske riječi taverna što znači gostionica,po čemu je porat (luka) i dobila ime. Postoje ostaci nekadašnje taverne koja je ujedno služila i za obranu od gusara.Tu su zatim Gurijel, Dudići, Perićev Kanat, Gager, Jakišnica, Stanišće.

ZnamenitostiUredi

 
Tisućljetne masline u Lunu.

Lun je najpoznatiji po lunjskom masliniku koji ga okružuju. U njima rastu masline nadprosječnih veličina, starosti po nekoliko stotina godina. To su dijelom divlje masline koje su 1963. g. zaštićene kao botanički rezervat.

StanovništvoUredi

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 337 stanovnika.

Broj stanovnika Luna rastao je do poslije Drugog svjetskog rata. Tako je 1857. g popisano 164 stanovnika, 1880. g. 267, 1921. g. 429 žitelja. Najveći broj stanovnika zabilježen je 1953. g. njih 646. Od tada slijedi stalni pad broja žitelja.

Poznate osobeUredi

  • Srećko Badurina, šibenski biskup(1930-1996)
  • Antun Badurina, franjevac, književnik

IzvoriUredi

Vanjske povezniceUredi


    Nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Lun treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.